Performance

MOHA – Dear Care

Vrijdag & Zondag
Kunst en zorg gaan hand in hand

Als mens onderhoud je talloze relaties; van vrienden tot collega’s en van je verkering tot je oude omaatje. De mensen zijn steeds anders, maar de lijm die al deze relaties bijeenhoudt is de zorg die je voor elkaar hebt. Samen iets zwaars dragen, naar een festival gaan of voor iemand koken, het zijn allemaal voorbeelden van zorg. Zorg is er altijd. Wanneer iemand wordt geboren, ziek is of een moeilijke tijd heeft. Ook in het grotere systeem, in de manier waarop alles werkt: de rivieren, het bos, onze samenleving, zorg is de drijvende kracht achter veel systemen.

Dear Care is een ode aan deze zorg. De zorg die vaak ‘gewoon’ en onopgemerkt blijft: verstopt in een warme lunch, een grapje of een ‘hey hoe is’t nou?’. Verwacht geen theatervoorstelling maar een ontmoeting en onderdompeling waarin de rituelen van de zorg worden blootgelegd. Deels een poëtische vertelling, deels een oprecht gesprek van mens tot mens waaraan je nog lang zult terugdenken.

Waarom zetten we dit voor je neus?
MOHA is een collectief bestaande uit de Franse Alice Pons en de Hongaarse Olivia Reschofsky. De afgelopen jaren hebben ze veel projecten ontwikkeld buiten de theaters en musea. In de wijk, in een oud hotel, met de gemeente schoonmaakdienst, met winkeliers in de Amsterdamse Bijlmer. We vinden het inspirerend met hoeveel energie, zorg en originaliteit ze projecten op zetten buiten de gebaande paden.

Tijdens Explore the North festival afgelopen November woonden ze een maand in Nijlandstate, een coöperatieve serviceflat voor de oudere bewoners van de stad. Door veel contact met de bewoners ontwikkelden ze Dear Care. Een erg urgent gesprek over hoe we met elkaar omgaan in deze wereld. Neem je ouders mee, alle leeftijden welkom, positieve discriminatie aan de poort voor de 60+’er.
Jonathan Offereins, programmeur