Het Clubhuis

De beweging Welcome to The Village krijgt letterlijk plaats en ruimte in Het Clubhuis: een plek in de loods op een industrieterrein, bij de thuishaven van Welcome to The Village. Het Clubhuis is een nieuwe vrijplaats in Leeuwarden met ruimte voor experiment, livemuziek, clubavonden, kunst, een stadstuin en meer. De afgelopen jaren zijn we druk bezig geweest met het opbouwen van deze plek.

Wat is er allemaal gebeurd?
In 2021 zijn we begonnen met Het Clubhuis. Al snel meldden zich kunstenaars, muzikanten, nieuwe organisaties, maar ook gevestigde organisaties op zoek naar iets nieuws. In het eerste jaar verandert het Clubhuis in snel tempo van kunstatelier, verzamelplaats voor meet-ups tot een muziekstudio en een skatebaan. Dit leidde ook tot langdurige samenwerkingen op deze plek. Zo nam beeldend kunstenaar Teodóra Róka intrek in Het Clubhuis en vestigde daar haar atelier en ontwikkelde Thillie Bremer de biologische stadstuin Withlof waar iedere zaterdag een groep enthousiaste vrijwilligers een groentetuin bouwt en onderhoudt.

In 2022 organiseerden we regelmatig clubfeesten in samenwerking met lokale clubs zoals Klup de Dag of Bivsii. Ook werden er workshops, trainingen en bijeenkomsten georganiseerd en klusweekenden waarbij een groep vrijwilligers aan de festivalvormgeving werkte. Daarnaast waren er diverse avonden met livemuziek met zowel lokale als internationale bands. Zo speelden o.a. Piffy (BE), Merina Gris (SPA), Hands Off (NL) en Centraal… (NL) in Het Clubhuis.

En nu?
Momenteel zijn we in gesprek met de Gemeente Leeuwarden om te kijken wat er allemaal mogelijk is op deze plek. Na het opknappen van de voorzieningen binnen het Clubhuis willen we vanaf het najaar weer evenementen en workshops organiseren. Met een diverse programmering bestaande uit clubavonden die gehost worden door lokale collectieven, maar ook met livemuziek, een programma rondom voedsel en verschillende exposities. Daarnaast bieden we onze ruimte aan voor scholieren, lokale organisaties, makers en externe verhuur.

Vanaf april is ook Stadstuin Withlof weer opgestart. Wil je graag tuinieren of meer leren over groenten verbouwen? Elke zaterdag van 10.00 tot 13.00 is er een inloop en kun je meehelpen in de tuin of gewoon een kijkje nemen. Het seizoen van Withlof wordt elk jaar afgesloten met een oogstfeest, waar ook publiek uitgenodigd wordt om een heerlijke maaltijd van lokale producten te nuttigen.

Ook Extinction Rebellion Fryslân is ondergebracht in Het Clubhuis. Hier organiseert de groep wekelijks bijeenkomsten of actietrainingen.

Lijkt het je leuk om mee te helpen met klusdagen of bij evenementen? Meld je dan aan als Clubhuis vrijwilliger via dit formulier.

Verhuur
Ben je op zoek naar kantoorruimte, een flexplek of wil je onze loods huren voor een workshop, training, bedrijfsuitje of een evenement? Stuur dan een mail naar info@welcometothevillage.nl.