Muziek

Ayuune Sule

Vrijdag & Zaterdag & Zondag
Onderdeel van Kologo Power

Ayuune Ayirizeme Sulley, vaak afgekort tot Ayuune Suley, staat bij zijn fans bekend als Sule. Hij werd geboren op 16 maart 1979 als de zoon van een populaire zakenman genaamd Baba Ayirizeme en een pito-brouwer Asibi in het Komfo Anokye Teaching Hospital en groeide op in Roman Hill, een buitenwijk van Kumasi.

Sule ontdekte zijn muzikale talent in de pito-bar van zijn moeder (pito is een traditioneel gefermenteerd gierstbier uit Noord-Ghana) toen hij vijf jaar oud was. Zijn moeder organiseerde traditionele muzikanten in haar bar om haar klanten te vermaken. Ze nodigde altijd kologomuzikanten uit en telkens als ze in de buurt waren, bleef de kleine Sule bij hen staan ​​kijken. Telkens wanneer de muzikanten naar verfrissingen gingen, profiteerde hij en speelde hun instrumenten, tot grote woede van zijn moeder.

Later werd hij een cowboy en telkens als hij het vee uitliet om te eten, nam hij de tijd om te repeteren. Sule ging ongeveer vier jaar zo door en werd volwassen door te weten hoe de traditionele muziek met de kologo kon worden gemengd. Hij bestudeerde ook de mensen met hun verschillende culturele waarden, dus zijn manier van muziek begon de aandacht van mensen te trekken. Hij kreeg uitnodigingen op sociale bijeenkomsten, feesten, traditionele bruiloften, begrafenissen en uitnodigingen om boeren te vermaken op hun velden waar hij werd betaald met parelhoenders of grondnoten.

Sinds 2008 is Ayuune Sule als sinyaka-speler toegetreden tot King Ayisoba’s band – voor meer dan 200 concerten in heel Europa, Azië en Afrika, die vaak de gelegenheid krijgen om een ​​korte solo-kologo-warming-upset te spelen en nieuwe fans te maken. In 2015 kreeg Ayuune Sule zijn eerste release in Europa; de 7 “single genaamd” What A Man Can Do, A Woman Can Do Better Better “(MR 12). Zijn nieuwe album “We Have One Destiny” verscheen in 2018 op Makkum Records (MR 23) en Rebel Up Records.