IepenUP Live

Zaterdag
Wat is de waarheid? En bestaat die eigenlijk wel?

We krijgen continu dezelfde beelden voorgeschoteld maar zien iets anders. Kijken we altijd door onze bubble heen, stellen we ons wel genoeg vragen bij onze eigen waarneming en zijn we nog bereid te luisteren naar de waarheid van een ander? Dit onderzoeken we in een speciale aflevering van IepenUp Live met gasten uit de politiek, media, activisme en de kunst.

De gasten:

Kunstenaar Tinkebell (van die kattentas) plaatste een standbeeld voor textielarbeiders, liet zich steriliseren om de wereld te redden, stortte in, maar is toch weer op missie tegen kernenergie en vóór Fukushima. Haar werkt roept veelal reactie op, meestal omdat de waarheid die het werk representeert ongemakkelijk is of niet uitkomt.

CDA Tweede Kamerlid Harry van der Molen,  Als basisschoolleerling voerde hij campagne voor Ruud Lubbers. Maar politiek actief werd hij pas jaren later. Als gemeenteraadslid en wethouder in Leeuwarden is hij ruim 10 jaar lokaal actief geweest. In zijn portefueille heeft hij o.a. Pers en Publieke Omroep. Hij maakt zich ernstig zorgen over de toename van nepnieuws en inmenging van buiten in het debat in Nederland. Ook was hij jarenlang nauw betrokken bij het dagblad Trouw.

Kim van Keken is een onderzoeker en straatrat. Het liefste struint ze Nederland door zoekend naar de mooiste verhalen, maar ze controleert ook vol passie de macht op het Binnenhof. Tot 2012 werkte ze tien jaar voor de Volkskrant (op de economische en parlementaire redactie). Daarna vond ze dat het tijd werd voor iets nieuws en ging ze televisie maken voor Brandpunt en Pauw. Maar ze miste het schrijven en dat doet ze weer sinds kort weer volop als freelancer voor onder meer De Groene Amsterdammer en Follow the Money.

Muziek is er van FOKN Bois – daar lees je hier meer over. De presentatie is in handen van Jacco de Boer. IepenUP Live vindt op zaterdag plaats in de Kooiplaats, van 11:30 tot 12:45 uur.