Female person creating sustainable construction

Duurzaam douchen bij zwembaden

Mensen douchen lang bij de zwembaden en dit zorgt voor overmatig gebruik van water en energie (voor het opwarmen van het douchewater).Zwembaden proberen dit op te lossen door de douches kouder te zetten of mensen een muntje te laten betalen voor het douchen, helaas doet dit afbreuk aan de ervaring van mensen. Als men naar een zwembad gaat hoort ook bij de ervaring dat men kan douchen. Daarnaast, wanneer mensen niet meer douchen gaan ze vies het water van het zwembad in en zorgt dit ervoor dat het systeem van het zwembad harder moet werken om het water schoon te houden. Dit werkt dus averechts. Bij Dorp gaan we uitzoeken hoe dit verbeterd kan worden.

DUURZAAM DOUCHEN

Amsterdam is met haar Amstel en het IJ, de grachten, kanalen, meren en plassen een echte waterstad. Naast de overvloedige aanwezigheid van water in onze woonomgeving, is de water- en zwemsport een belangrijke vrijetijdsbesteding voor veel Amsterdammers en draagt daarmee bij aan een sportieve en gezonde leefstijl.

De Amsterdamse zwembaden zijn binnen het totale aanbod aan recreatieve en sportieve mogelijkheden belangrijke basisvoorzieningen voor Amsterdammers. Sinds jaar en dag staat de gemeente daarom borg voor een zwembadaanbod met binnen-, buiten-, en gecombineerde zwembaden.

Zwembaden zijn grootgebruikers van energie. Voor het verwarmen en zuiveren van het water en het verzorgen van een aangenaam en gezond binnenklimaat is veel energie nodig. Doelstelling is dat alle zwembaden voor 2030 energie neutraal zijn: ze worden verwarmd met restwarmte, maken gebruik van zonnepanelen op het dak en in de buitenruimte en hebben een optimale isolatiewaarde om warmteverlies zoveel als mogelijk te beperken. Waar mogelijk wordt restwarmte hergebruikt. Bezoekers voelen en zien dat ze in een duurzaam bad zwemmen.

Randvoorwaarden

  • De oplossing mag worden gezocht in de technische uitwerking, maar het heeft voorkeur om te worden gezocht in het sociale aspect van het probleem.
  • De oplossing hoeft niet zwembad specifiek te zijn. Deze mag ook generiek worden toegepast. Denk aan douches op festivalterreinen en douches bij sportclubs waar hetzelfde probleem zich voor doet.

Meer informatie

Stuur voor meer informatie over dit project een e-mail naar dorp@welcometothevillage.nl.