Muziek

Jrpjej & Zaur Nagoy

Een nieuwe kijk op muzikale Kaukasustradities.

In 2020 zou Bulat Khalilov, oprichter en initiatiefnemer van Ored Recordings een aantal van zijn artiesten presenteren op Welcome to The Village. Met een draagbare recorder trekt Khalilov als een modern day Alan Lomax de dorpen, vlaktes en bergen van de Kaukasus in om door middel van field recordings de cultuur en tradities van volkeren als Circassiërs, Abchazen en Pontische Grieken vast te leggen. Zijn bibliotheek is inmiddels flink gevuld met bijvoorbeeld Kozakkenliederen, Tsjetsjeense Soefi rituelen en epische saga’s uit Circassië, opgenomen tijdens familiediners, festivals of religieuze vieringen.

Jrpjej is het eerste echt geproduceerde project van Ored Recordings, een nieuwe kijk op traditionele muziek, herontdekt door muzikanten die vroeger niets met de muziek van hun voorouders hadden. Post-traditional noemen ze het, met invloeden van drone, hiphop en dance op hun debuutplaat Qorror, live echter enkel met akoestische instrumenten als shichepshin, apapshin, percussie en accordeon.
Verhalenverteller en Circassische folklegende Zaur Nagoy komt met Jrpjej mee naar Leeuwarden. Nagoy is authentiek en trouw aan de traditie, maar tegelijkertijd een meester in improvisatie die ieder optreden een verrassende wending geeft.