Muziek

Zaur Nagoy

Zondag
Een nieuwe kijk op muzikale Kaukasustradities.

Tijdens showcase festival Moscow Music Week kwam onze curator Koen ter Heegde (Yugofuturism) in contact met labeleigenaar en organisator Bulat Khalilov. Ze raakten in gesprek over Bulat’s label Ored Recordings.

Vanuit zijn woonplaats Nalchik, in de autonome republiek Kabardië-Balkarië in het Zuiden van Rusland, documenteert Khalilov met zijn etnografische label Ored Recordings de traditionele muziek van de diverse volken in de Kaukasus. De Kaukasus regio is op taal- en cultureel gebied zeer divers, er wonen onder meer Circassiërs, Abchazen, Pontische Grieken, Tsjetsjenen, Dargiërs, Laken en Kalmukken.
Zelf opgegroeid in een Circassissche gemeenschap, raakte Khalilov in zijn jeugd enigzins vervreemd van de eigen taal en tradities. Maar nadat hij in 2012, als producer en lokale fikser, de beroemde Franse regisseur en documentaire-maker Vincent Moon had begeleid tijdens zijn opnames in de Kaukaus, groeide zijn fascinatie met de Circassische muziek en tradities.

In deze tradities speelt mondelinge overlevering, via epische liederen en zang, een belangrijke rol in het vertellen van verhalen en het doorgeven van de historie van de gemeenschap. Er zijn diverse genres binnen die traditie, die allemaal een eigen specifieke rol hebben en naast elkaar bestaan, zoals komische fabels, maar ook scheppingsverhalen en spirituele muziek.

In 2020 zou Bulat aantal van zijn artiesten presenteren op Welcome to The Village. Met een draagbare recorder trekt Khalilov als een modern day Alan Lomax de dorpen, vlaktes en bergen van de Kaukasus in om door middel van field recordings de cultuur en tradities van volkeren als Circassiërs, Abchazen en Pontische Grieken vast te leggen. Zijn bibliotheek is inmiddels flink gevuld met bijvoorbeeld Kozakkenliederen, Tsjetsjeense Soefi rituelen en epische saga’s uit Circassië, opgenomen tijdens familiediners, festivals of religieuze vieringen.

In dit licht komt de beroemde verhalenverteller en Circassische folklegende Zaur Nagoy vanuit Adygeya naar Leeuwarden. Nagoy is authentiek en trouw aan de traditie, maar tegelijkertijd een meester in improvisatie die ieder optreden een verrassende wending geeft.