Performance

Nina Iggy – Symbiotic cell division

Vrijdag & Zaterdag & Zondag
Slijm zijt gij en tot slijm zal gij wederkeren

Er klinkt een waterdruppel en geknars, als het barsten van een ei of het lopen over kwetsbaar ijs. In het midden zie je een soort zenuwstelsel, van haarfijne garen, druipende draden, gapende gaten, spinrag van lichamelijke sferen. Het roept iets vreemds op, iets onbekends, iets onaards. Een object, een vorm, een blob, alles is één, totdat het muteert, het groeit, het losbreekt, het zoekt, het leeft of sterft en het allemaal weer opnieuw begint.

In Symbiotic cell division stap je in een rauwe droomwereld, die opereert op de grensvlakken tussen performance art en beeldende kunst, thuisvoelen en ongemak, mens en materie. Stap in een cocon buiten het festivalterrein voor de luguberste, maar tegelijkertijd meest vertederende biologieles die je ooit hebt gehad. In de uitgebreide scenografie waarin alles continu in transformatie is, wordt de toeschouwer uitgenodigd deel te nemen in een hypothetische wereld, waarin de begrippen onbekendheid, ongemakkelijkheid, esthetiek en rauwheid worden uitgepluisd. Welke vorm moet de mensheid aannemen om voort te kunnen bestaan?

Nina Iggy is een opkomende, multidisciplinaire theatermaker, woonachtig in Groningen. Voor Symbiotic cell division bundelde ze krachten met creature designer Jos Jacob, die in zijn werk het snijvlak tussen mode en beeldende kunst opzoekt. Beide artiesten maken rauw, fysiek werk, waarin continu wordt onderzocht hoe een lijf in relatie staat tot zijn of haar omgeving, en de vraag wat schoonheid is continu wordt gesteld.

Waarom schotelen we je dit voor?
Iggy is een jonge, talenvolle, noordelijke performer met een intensiteit in haar performances die je bij de strot grijpt. Haar korte performances doen eerder denken aan de schilderijen van Jackson Pollock dan aan de eerste de beste theatervoorstelling. Vormgever en collega-performer Jos Jacob vormt met eenzelfde rauwheid materialen tot tijd- en vormloze landschappen, in dit geval: met slijm. Verwacht beelden die zo onder een microscoop vandaan lijken te komen en zich in je onderbewuste vastbijten.

De presentatie van ‘Symbiotic cell division’ is onderdeel van een vooronderzoek van het talentontwikkelingstraject Station Noord waartoe Nina Iggy in 2022 toe zal treden.” – performanceprogrammeur Jonathan Offereins