Performance

Mathieu Charles – Fanon Mixtape

Zondag
Muzikaal en messcherp statement over de witte wereld

To speak a language is to take on a world, a culture.” – Frantz Fanon
Fanon Mixtape is een dynamische spoken word performance waarbij Mathieu Charles zich laat leiden door Frantz Fanon, een Martinikaanse filosoof, psychiater, revolutionair en vrijheidsstrijder. Charles, zelf met een Creoolse achtergrond, reflecteert op de Westerse samenleving, sporen van (de)kolonisatie en eigen ervaringen. Ook vertelt hij over de machtsdynamiek in ‘languaging’: taal is een bron van kennis, en laat ons bewust worden van de wereld om ons heen. In Fanon Mixtape vertelt hij hoe hij zich probeert te navigeren in deze wereld, aan de hand van een collage van rap, teksttheater en spoken word.

Mathieu Charles woont in Gent. Hij is autodidact, begon zijn artistieke carrière in de hiphopscene en is inmiddels actief in spoken word. In zijn werk laat hij zich inspireren door maatschappelijke problemen, afrofuturisme, diaspora, filosofie, (de)kolonisatie en eigen ervaringen.

Waarom schotelen we je dit voor?
In de vorm van een mixtape met als enige criteria om ‘de bouwstenen van de witte wereld te laten eroderen’, neemt Mathieu je mee in zijn ontmoeting met de dekoloniale denker Frantz Fanon. Wie? Dat was ook Mathieu zijn gedachte tot hij hem leerde kennen in een droom. Mathieu speelt met taal, in het Nederlands, in het Engels en zo af en toe in een vleugje Frans. Muzikaal en messcherp. Fanon Mixtape is een vurig pleidooi die aan het denken zet; hoe gaan we om met ‘de ander’ wanneer die niet binnen ‘het normale’ valt? Deze taaltovenaar heeft een boodschap waar je nog lang over kan napraten.” – performanceprogrammeur Jonathan Offereins