Performance

Lisbeth Gruwez – Lisbeth Gruwez dances Bob Dylan

Vrijdag
Karakteristieke Dylan-tracks vanuit een ander perspectief

In Lisbeth Gruwez dances Bob Dylan gaat de gerenommeerde danseres en choreografe Lisbeth Gruwez de een dialoog aan met een van de grootste songwriters die de planeet ooit heeft gekend. Belgisch muzikant en componist Maarten van Cauwenberghe draait Bob Dylans vinylplaten, waar Lisbeth Gruwez een organische, feminine en expressieve vertaling op loslaat. In het samenspel staat de interactie tussen auditieve stimuli en hedendaagse dans centraal.

Lisbeth Gruwez (1977) volgde een klassieke dansopleiding aan het Stedelijk Instituut voor Ballet in Antwerpen, om daarna hedendaagse dans aan de P.A.R.T.S. in Brussel te studeren. In 2006 richtte ze ‘Voetvolk’ op met van Cauwenberghe, een groep voor hedendaagse dans en performance. Gruwez maakte al eerder intuïtieve dansvertalingen van vermaarde werken, zoals die van Debussy. Ze is bepaald geen onbekende meer in de internationale dansscene: de film Lost Persons Area, waarin zijde hoofdrol vertolkte, werd niet alleen genomineerd op het filmfestival van Cannes, maar leverde haar ook een nominatie in de categorie Beste Vrouwelijke Actrice bij de Vlaamse Filmprijzen op.

Waarom schotelen we je dit voor?
België brengt grote choreografen voort die theaters over de hele wereld aan hun voeten krijgen en Lisbeth Gruwez is hier zeker een van. Maar Gruwez wendt zich ook tot popcultuur en de muziekwereld. Ze danst de ondansbaar geachte muziek van de grote meester Bob Dylan. Met haar lichaam zet ze de nummers van Bob Dylan, op vinyl gedraaid door haar artistieke partner Maarten van Cauwenberghe, in een ander licht.” – performanceprogrammeur Jonathan Offereins