Performance

Grand Bois de Voudou

Zaterdag & Zondag
Polyritmische zoektocht naar de Haïtiaanse voodooceremonie

Grand Bois de Voudou groeit op het levende kerkhof van de muziek. In het voodoowoud wonen spirits als Papa Legba, Shango en slangengod Danbala. Zij hebben ieder hun eigen ritme, hun eigen liedjes. Ooit raakten de West-Afrikaanse goden op drift door slavenhandel, maar overleefden de koloniale tijd in drums en ritmes. Ze vonden hun plek in jazz, samba, salsa, hiphop en house.

Grand Bois bouwt verder op de Haitiaanse traditie van voodooceremonies en probeert uit te vinden wat hier vandaag de dag nog van over is. Ga mee op een ontdekkingsreis langs beats, rituelen en muziekgeschiedenis, waarin percussionisten Ayaovi Kokoussé en Eric Oyome, theatermaker Luigi de Angelis en muziekjournalist Leendert van der Valk je meenemen in een intieme setting, Zij proberen met het publiek te zoeken naar nieuwe ontmoetingen, nieuwe inzichten in een polyritmische ceremonie. Het is de eerste ontmoeting tussen deze vier voudou specialisten, elk vanuit eigen invalshoek. Het is een experiment en tegelijkertijd een preview van een project dat op Welcome to the Village 2022 zal uitmonden in een 6 uur durend muzikaal ritueel.

Leendert van der Valk is freelance journalist voor onder meer NRC. Ook is hij docent journalistiek, gespecialiseerd in narratieve non-fictie. In zijn non-fictieboek Voudou gaat hij op zoek naar de invloed van voodoo op de muziek. Hij reisde ervoor af naar New Orleans, Haïti, Suriname, Togo en Benin en tekent zijn bevindingen op. De soundtrack van het boek kwam uit bij Excelsior Recordings. Luigi de Angelis (1974) is regisseur, set- en lichtdesigner en muzikant. In 1992 richtte hij theatergezelschap Fanny & Alexander op in het Italiaanse Ravenna, waarmee hij op veel internationale festivals speelde. Zijn optredens zijn vaak langdurige rituelen. In 2018 stond hij al op Welcome to The Village met Lumen, een sjamanistische rave om een kampvuur.