Muziek

Kologo Power

Vrijdag & Zaterdag & Zondag
Ghanese MAN POWER in Leeuwarden

”Just how obliquely the phonograph was at first received is indicated in 
the observation of John Philip Sousa, the brass-band director and 
composer. He commented: “With the phonograph vocal exercises will be out 
of vogue! Then what of the national throat? Will it not weaken? What of 
the national chest? Will it not shrink?” – Marshall McLuhan.

MAN POWER noemen ze het in Bongo, Noord-Ghana. Akoestische optredens die met gemak de oren van honderden luisteraars bereiken, rechtstreeks uit de borstkas met stem, hoorns, traditionele drums en kologo. Ze maken muziek om in contact te komen met hun voorouders, om zo als medium, als ‘healer’ de problemen van de mensen in het dorp te kunnen oplossen. Juju, verwant aan het bekendere voodoo is een belangrijk onderdeel van hun cultuur, rituelen waarin wordt gecommuniceerd door muziek staan hier in centraal. Er wordt gespeeld op begrafenissen of in de ‘Pitho Bars’, uit leem opgetrokken barren waar dorpelingen samenkomen. De optredens duren soms nachten lang, zowel de muzikant als de toehoorder zijn volledig in trance door de repeterende ritmes van de drums, stem en kologo.

Onder leiding van King Ayisoba en Arnold ‘Zea’ de Boer komen tien Ghanese muzikanten hun muziekcultuur naar Leeuwarden brengen. In de speciaal gebouwde Bongo Bar, vernoemd naar de geboorteplaats van Ayisoba, maken zij een intens nachtprogramma, een akoestische rave. Zonder versterkers en microfoons, puur en direct. Een ritueel waarbij de ratio bij de deur wordt achtergelaten, waarbij de onderbuik wordt aangesproken en waar voelen, beleving en collectiviteit sleutelwoorden zijn. Woorden die ook doordreunen in Welcome to The Village, in iedere vezel van het programma.

Makkum Records & This is FraFra Power.

Arnold de Boer is al jaren betrokken bij Welcome to The Village, als adviseur, curator en/of muzikant in een van zijn projecten. Hij is ook een graag geziene gast in Ghana, waar hij de drummer van King Ayisoba’s band helpt met het bouwen van een studio. Samen nemen ze daar de muziek van lokale artiesten op, afgelopen januari kwam het eerste daar opgenomen album uit, This is Frafra Power. Uitgebracht op Makkum Records, Arnold’s eigen platenlabel.

De samenwerking tussen Ghana en Nederland zal op WTTV groter gestalte krijgen, de Ghanezen werken samen met muzikanten als Terrie Ex, Willie Darktrousers en Oscar Jan Hoogland, en treden gedurende het weekend in verschillende samenstellingen op.

Samen met fotograaf en videomaker Nick Helderman trok de Boer begin dit jaar weer naar Bongo, waar ze een docu schoten over de lokale scene, en een aantal sessies opnamen met muzikanten die ook op Welcome to The Village zijn te bewonderen. Onder andere Wiyaala, Ghana’s grootste popster speelde akoestisch voor Helderman’s camera.

In de Bongo Bar check je optredens van

– Zea & Oscar Jan Hoogland
– Willie Darktrousers feat Maxwell Dagati
– Afework Nigussie
– Oscar Jan Hoogland feat Atamina
– Katherina Bornefeld (Kat Ex)
– Terrie Ex vs Onno Govaerts vs Oscar Jan Hoogland
– King Ayisoba
– Ayuune Sule
– Agongo
– Atamina
– Zenabu