Muziek

ATAMINA

Vrijdag & Zaterdag & Zondag
Onderdeel van Kologo Power

Atamina, of eigenlijk moeten we zeggen Dr. Professor Atamina, is een van de protagonisten van de nieuwe golf van Kologo Power, een muziekscène afkomstig uit de noordoostelijke regio van Ghana, die zich over Ghana verspreidde na het nummer één kologo-hitnummer van King Ayisoba “I Want To See You My Father”, en verovert nu de hele wereld. Atamina is de slimme man, met tongue-in-cheek sociaal-kritische teksten, die het tapijt wegtrekt onder de voeten van West-Afrika’s nieuwe ontwikkelende bourgeoisies.

Agong Atamina woont in Bongo, een klein dorpje aan de rand van Burkino Faso. Hij is 35 jaar oud en studeerde als arts maar werd muzikant omdat het simpelweg in zijn bloed zat. Hij heeft geen kologo leren spelen; “Kologo is een geest van elke familie of clan. Niemand kan iemand leren kologo te spelen. Als je er niet mee bent geboren, word je er niet mee geboren. Wanneer de geest je kiest, kun je kologo spelen. Mijn grootvader speelde kologo en zijn kolo is nu de God van onze familie. ‘

Atamina begon op zijn tiende met het spelen van andermans liederen, traditionele liederen, liederen van Sambo, Sule, Guy One, King Ayisoba. “De tijd dat ik begon met het maken van mijn eigen liedjes was toen koning Ayisoba Ghana verbrandde. Maar in die dagen luisterden mensen niet naar kologo en luisterden ze alleen naar geïmiteerde muziek. Maar koning Ayisoba heeft het allemaal veranderd. Dus nu lopen we met opgeheven hoofd. De manier waarop we spelen past nu in de moderne samenleving. Sommige nummers zijn snel, andere zijn traag, ze moeten ook de verschillende groepen mensen en de verschillende dansen behagen.”