Food

Koffielokaal

De beste koffie van het dorp

Het is ons streven zo lokaal mogelijk te werken, maar natuurlijk gebruiken we ook producten die lokaal niet verkrijgbaar zijn. Zoals koffie, één van de meest gedronken dranken op aarde. In onze zoektocht naar de meest eerlijke koffie, ontdekten we dat de wereldhandel in koffiebonen  – zacht uitgedrukt – nogal schimmig is. Daarom besloten we zelf op zoek te gaan naar de meest eerlijke koffiebonen ter wereld.

In samenwerking met Leeuwarder onderneming Dutch Beans stelden we een koffiemelange samen met bonen die we rechtstreeks kopen van koffieboeren die kleine plantages bestieren in Brazilië, Colombia, Tanzania en Indonesië. De bonen kopen we in via het ‘direct farmers’ principe, die verder gaat dan het keurmerk “Fair trade”. Door het uitschakelen van tussenhandelaren ontvangen de boeren een veel betere prijs voor hun bonen. De bonen branden we vervolgens bij de schoonste brander van Nederland die tachtig procent energiebesparing realiseert en een aanzienlijke vermindering van de emissies door een warmteterugwinsysteem.

Om onze koffie een fijne plek te geven, bouwden we voor het festival uit afvalmateriaal een speciaal koffiehuis: Koffielokaal. Koffielokaal is het center piece van ons tijdelijke festivaldorp. Hier schenken we ‘de beste koffie van het dorp’.