Muziek

Kanipchen-Fit

Zaterdag
Amerikaans, Amsterdams, Activistisch: Punk.

Kanipchen-Fit startte nadat Empee Holwerda in 2004 van Amsterdam naar New York verhuisde om met Gloria Williams te trouwen. Samen begonnen ze een band. Gloria is altijd zeer actief geweest in de kunstscène in NY, een ware activist voor gelijke rechten en lid van de Black Rock Coalition. Geconfronteerd met meer en meer racisme en discriminatie in de VS, ook op institutioneel niveau, besloot het echtpaar in 2010 te verhuizen naar Amsterdam.

Songwriter en gitarist Empee speelde in de Leeuwarder noise-punk-wave Lul, waarna hij via de new-wavy post-rock van Solbakken bij zijn huidige bluesrock-grooves terechtkwam. Gloria zat in de legendarische Pussy Poets, een all-female dichterscollectief in New York. Ze is naast zanger en dichter ook beeldend kunstenaar. In Amsterdam werd ze zeer actief met vluchtelingenorganisatie We Are Here en vervolgde ze haar strijd voor gelijke rechten en anti-discriminatie. Ze deed performances als ‘Zwarte Klaas’ en heeft gedemonstreerd tegen Zwarte Piet en andere vormen van racistische culturele uitingen en institutioneel racisme in Nederland. Op 2 december vorig jaar was ze in Dokkum en sloot ze zich aan bij de Friese act Zea om te zingen en dansen tegen Zwarte Piet en voor de vrijheid van demonstratie.

Kanipchen-Fit is een sterk politiek-gerichte post-punkband die de juiste kritische noten weet te kraken en de juiste beats uit de speakers te knallen tegen de veroordelende buitenbeentjes van de samenleving. Samen brachten ze twee volledige albums uit en toerden door grote delen van Europa als een duo (en als trio, met live-drummer). Kanipchen-Fit genereert een aanstekelijke energie: de beat neemt het over, de adrenaline kickt in, bewegen en schudden lijkt onvermijdelijk. Door de groovende drums te mengen met baszware rock-gitaar en twee krachtige vocalen, Is de energie moeilijk in toom te houden. Springen zul je!

Arnold de Boer (je weet wel, van ZEA en The Ex) haalt de band naar Welcome to The Village.