Food

Baaiduinen als Snackbar van de Toekomst

Waar zou de snackbar op realistische en geloofwaardige wijze kunnen innoveren?

De snack is overal en de hoeveelheden zijn in alle opzichten enorm. Dat geldt voor de producten, de afvalverwerking, maar ook voor energie en vervoerskilometers. Met respect voor de bestaande snacktraditie zet Baaiduinen dit jaar als De Snackbar van de Toekomst deze onderwerpen op de kaart.

Chef Willem Schaafsma ontwikkelt samen met leerlingen van ROC Friese Poort vier nieuwe snacks die tijdens het festival worden geserveerd in De snackbar van de toekomst. Ze richten zich op de ontwikkeling van snacks met meer voedingswaarde, minder zout en suiker en korte en lokale voedselketens en dus minder vervoerskilometers.

“De ganzenpopulatie neemt enorm toe in Friesland. Het blijkt dat trekganzen het hier zo naar hun zin hebben dat ze niet meer verder trekken. Hiermee verandert de populatie in een plaag; landbouw en natuur ondervinden er behoorlijke overlast en schade van en een groot aantal ganzen moet worden geschoten. En omdat weggooien zonde is staat de snackgans bij ons op het menu!”, aldus Willem Schaafsma.

In samenwerking met KOOPMANS hebben we een hamburger broodje ontwikkelt voor de ganzenburger. In de speciaalbierbar van De Markies wordt uiteraard ons eigen ontwikkelde festivalbier geschonken; Kroelebaai.

Foto: Lucas Kemper