Brainstorming at DORP

Over DORP

In DORP gebruiken we de infrastructuur van het festival en haar bezoekers om duurzame innovaties door te ontwikkelen en te testen. Zo versnellen we de transitie naar een circulaire economie.

De drempels voor duurzame innovatie

Nederland wil in 2050 volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en schaarse primaire grondstoffen. Een circulaire economie waarin we geen enkele reststroom meer over houden. Hoe doen we dat? Door met nieuwe materialen, producten en productieprocessen te werken. Door op een andere manier naar eigenaarschap te kijken, bestaande businessmodellen onder de loep te nemen en onze manier van denken te veranderen.

Er bestaan al veel goede ideeën en initiatieven om ons op weg te helpen. Het vertalen van deze ideeën naar een product of dienst is echter een intensief en complex proces, waardoor ze vaak ergens halverwege stranden. Een start-up kan bijvoorbeeld de techniek op orde hebben, maar nog nooit hebben nagedacht over een businessmodel, of een innovatie blijft in de ontwikkelfase hangen, zonder dat er ooit een prototype wordt getest.

Kort gezegd, het innovatieproces kent een vacuüm tussen idee en realiteit, dat duurzame ontwikkelingen tegenhoud.

De plek van DORP in het innovatieproces

DORP Innovation Pipeline

DORP is het Living Lab waar concepten en experimenten elkaar in rap tempo opvolgen met veel interactie tussen meerdere disciplines, variërend van startups tot kunstenaars tot techneuten tot studenten van elke denkbare studie.

Met experts, coaches, korte inspiratiesessies en alle benodigde tools creëren we een plek waar de circulaire economie een gezicht krijgt en beleefd wordt. Cruciaal in dit alles is de mogelijkheid, misschien zelfs voorwaarde, om te falen. Immers, als er niets fout gaat in een innovatieproces, is de innovatie niet innovatief genoeg.

Wat er fout gaat lossen we samen op, daardoor vindt er een enorme gezamenlijke leercurve plaats. DORP is daarmee een cruciale mijlpaal om circulaire innovatie daadwerkelijk van de grond te krijgen.

Waarom een festival perfect is voor innovatie

Een festival is een tijdelijke mini-maatschappij met dezelfde uitdagingen als de echte wereld. Hoe wekken we energie op, wat doen we met onze grondstofstromen en waar halen we voedsel vandaan? Het verschil met de echte wereld is dat alles tijdelijk is, in no time te veranderen en vooral: heel snel te repareren.

Er is immers altijd wel een noodaggregaat of een handige klusjesman in de buurt. Door de duidelijke afbakening van het terrein en door onze bezoekers in te zetten als proefkonijnen kunnen we van alles meten en verschillende scenario’s uitproberen. Daarmee is het festival de perfecte testlocatie voor innovaties en sociale experimenten.

Meer informatie

Op de hoogte blijven van DORP? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.  Als je een specifieke vraag hebt, mail je naar dorp@welcometothevillage.nl.