Brainstorming at DORP

Over DORP

Een circulaire economie in 2050, dat is de eindbestemming. In DORP zorgen we ervoor dat we de weg daar naartoe zo snel mogelijk afleggen. Daarom brengen we allemaal unieke mensen bij elkaar om duurzame innovaties te bedenken en ontwikkelen. Wij zijn klaar voor de toekomst, jij ook?

Duurzame innovatie

Nederland heeft een missie: in 2050 volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en schaarse primaire grondstoffen. Het creëren van een circulaire economie waarin we geen enkele reststroom meer overhouden. Een flinke uitdaging, maar hoe doen we dat? Door op een nieuwe manier te gaan werken. Dit houdt in met nieuwe materialen, producten en productieprocessen. Maar ook door op een andere manier naar eigenaarschap te kijken, bestaande businessmodellen onder de loep te nemen en onze manier van denken te vernieuwen.

Gelukkig zijn we al goed op weg. Er ontstaan veel innovatieve ideeën en initiatieven die bijdragen aan een betere wereld. Toch is er een kleine kink in de kabel. Het vertalen van deze ideeën naar een product of dienst is namelijk een intensief en complex proces, waardoor ze vaak ergens halverwege stranden. Een start-up kan bijvoorbeeld de techniek op orde hebben, maar nooit hebben nagedacht over een businessmodel, of een innovatie blijft in de ontwikkelfase hangen, zonder dat er ooit een prototype wordt getest.

Kortom; het innovatieproces kent een kloof tussen idee en realiteit dat duurzame ontwikkelingen tegenhoudt.

De plek van DORP in het innovatieproces

DORP Innovation Pipeline

In DORP pakken we deze uitdaging met beide handen aan en nemen we de leiding. Het is een uniek Living Lab waar verschillende disciplines het avontuur aangaan, nieuwe dingen ontdekken en zorgen voor innovatie. Variërend van start-ups tot kunstenaars en van techneuten tot studenten van elke denkbare studie. Het resultaat? Concepten en experimenten die elkaar in rap tempo blijven opvolgen!

In de vorm van DORP creëren we met experts, coaches, korte inspiratiesessies en alle benodigde tools een plek waar de circulaire economie een gezicht krijgt en beleefd wordt. Cruciaal in dit alles is de mogelijkheid, misschien zelfs de voorwaarde, om te falen. Immers, als er niets fout gaat in een innovatieproces, is de innovatie dan wel innovatief genoeg?

Fouten maken wordt dus gevierd. Sterker nog, we krijgen er energie van. Samen lossen we ze op en zorgen we voor een enorme leercurve. DORP is daarmee de cruciale mijlpaal om circulaire innovatie daadwerkelijk van de grond te krijgen!

Dit jaar op stadsfestival Explore the North

Waarom? Omdat een festival niet alleen cultureel gezien een verrijking voor onze samenleving is, maar het ook een mini-maatschappij met dezelfde uitdagingen als de echte wereld creëert. Hoe wekken we energie op, wat doen we met onze grondstofstromen en tegenwoordig ook: hoe hanteren we de anderhalvemeterregel?

Toch gaat het dit jaar net even anders. Normaliter vindt DORP namelijk midden in de zomer, in de week voor Welcome to The Village, plaats om vervolgens op het festival alle innovaties te testen. Door het verbod op grote evenementen, in verband met de coronamaatregelen, gaat Welcome to The Village helaas niet door. Maar zoals jullie van ons gewend zijn gaan we niet bij de pakken neerzitten. Deze tijden schreeuwen om innovatie en laat dat nou net onze kracht zijn.

Daarom is er dit jaar van 16 tot 22 november de allereerste DORP-herfsteditie op stadsfestival Explore the North! Oké, we testen dit jaar op een andere mini-maatschappij en je T-shirt en korte broek moet je misschien inruilen voor een hoodie en wollen sokken, maar voor de rest blijft DORP zoveel mogelijk hetzelfde. Een uniek evenement waar mensen bij elkaar brengen en samen innoveren centraal staan!

Meer informatie

Benieuwd geworden naar alles omtrent DORP? Dat snappen we! Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief of volg ons via Facebook (groep/pagina), Instagram of LinkedIn. Heb je een specifieke vraag, mail deze dan naar dorp@welcometothevillage.nl.