Brainstorming at DORP

Over DORP

Een circulaire economie in 2050, dat is de eindbestemming. In DORP zorgen we ervoor dat we de weg daar naartoe zo snel mogelijk afleggen. We bedenken en ontwikkelen duurzame innovaties en we gebruiken de infrastructuur van het festival en haar bezoekers om deze meteen in de praktijk te testen.

De drempels voor duurzame innovatie

Nederland heeft een missie: in 2050 volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en schaarse primaire grondstoffen. Het creëren van een circulaire economie waarin we geen enkele reststroom meer overhouden. Een flinke uitdaging, maar hoe doen we dat? Door op een nieuwe manier te gaan werken. Dit houdt in met nieuwe materialen, producten en productieprocessen. Maar ook door op een andere manier naar eigenaarschap te kijken, bestaande businessmodellen onder de loep te nemen en onze manier van denken te vernieuwen.

Gelukkig zijn we al goed op weg. Er ontstaan veel innovatieve ideeën en initiatieven die bijdragen aan een betere wereld. Toch is er een kleine kink in de kabel. Het vertalen van deze ideeën naar een product of dienst is namelijk een intensief en complex proces, waardoor ze vaak ergens halverwege stranden. Een start-up kan bijvoorbeeld de techniek op orde hebben, maar nooit hebben nagedacht over een businessmodel, of een innovatie blijft in de ontwikkelfase hangen, zonder dat er ooit een prototype wordt getest.

Kortom; het innovatieproces kent een kloof tussen idee en realiteit dat duurzame ontwikkelingen tegenhoudt.

De plek van DORP in het innovatieproces

DORP Innovation Pipeline

In DORP pakken we deze uitdaging met beide handen aan en nemen we de leiding. Het is een uniek Living Lab waar verschillende disciplines het avontuur aangaan, nieuwe dingen ontdekken en zorgen voor innovatie. Variërend van start-ups tot kunstenaars en van techneuten tot studenten van elke denkbare studie. Het resultaat? Concepten en experimenten die elkaar in rap tempo blijven opvolgen!

In de vorm van DORP creëren we met experts, coaches, korte inspiratiesessies en alle benodigde tools een plek waar de circulaire economie een gezicht krijgt en beleefd wordt. Cruciaal in dit alles is de mogelijkheid, misschien zelfs de voorwaarde, om te falen. Immers, als er niets fout gaat in een innovatieproces, is de innovatie dan wel innovatief genoeg?

Fouten maken wordt dus gevierd. Sterker nog, we krijgen er energie van. Samen lossen we ze op en zorgen we voor een enorme leercurve. DORP is daarmee de cruciale mijlpaal om circulaire innovatie daadwerkelijk van de grond te krijgen!

Waarom een festival perfect is voor innovatie

Een festival is natuurlijk cultureel gezien een verrijking voor onze samenleving, maar het creëert ook een mini-maatschappij met dezelfde uitdagingen als de echte wereld. Hoe wekken we energie op, wat doen we met onze grondstofstromen en waar halen we voedsel vandaan? Het verschil met de echte wereld is echter dat alles tijdelijk is, in no time te veranderen en vooral: heel snel te repareren.

Want er is altijd wel een noodaggregaat, een handige klusjesman of een behulpzame buur op steenworp afstand. Door de duidelijke afbakening van het terrein en door onze bezoekers in te zetten als proefkonijnen kunnen we van alles meten en verschillende scenario’s uitproberen. Een unieke kans dus en de perfecte testlocatie voor innovaties en sociale experimenten.

Meer informatie

Benieuwd geworden naar alles omtrent DORP? Dat snappen we! Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief of volg ons via Facebook (groep/pagina), Instagram of LinkedIn. Heb je een specifieke vraag, mail deze dan naar dorp@welcometothevillage.nl.