REINDIER – OBSIDIAN // SILK
In het haast autobiografische, multidisciplinaire kunstwerk OBSIDIAN // SILK geeft avant-gardistische popmuzikant en beeldend kunstenaar REINDIER een kijkje in het diepste van zijn ziel. De voorstelling staat metafoor voor zijn zoektocht naar (gender)identiteit en seksualiteit, wat hij laat zien aan de hand van design en een felle, elektronische, abstracte popshow. OBSIDIAN // SILK staat voor een spectrum, met aan het ene uiteinde rauwheid, duister, technologie, (OBSIDIAN), aan de andere het dromerige, lichte, organische (SILK). De voorstelling is een hoogstandje op gebied van design en techniek, waarin vijf performers en muzikanten, voorzien van 3D-geprinte robotarmen, zich door visueel, futuristisch decor bewegen.
OBSIDIAN // SILK is een totaalkunstwerk dat bestaat uit een conceptalbum, korte film, en deze podiumvoorstelling. Samen met kunstenares en filmmaakster Tanja Busking en haar team vertaalde REINDIER het conceptalbum OBSIDIAN // SILK naar deze show en bouwde zo een nieuwe wereld, beïnvloed door boeken uit zijn jeugd als de GVR en Alice in Wonderland. De grootste inspiratie kwam van het sprookje The Wired Boy, waarin een jongetje zich wil conformeren aan de opgelegde normen, waardoor hij zijn gevoelens en emoties onderdrukt en langzaam verandert in een robotachtig figuur, compleet geharnast tegen de buitenwereld.
REINDIER kan en wil niet kiezen. De contrasten in zijn werk uiten zich ook in de gekozen naam: ‘REIN’ betekent puur, schoon en maagdelijk, terwijl ‘DIER’ staat voor emotie, intuïtie en instinct. De gelaagdheid van zijn werk en zijn sprookjesachtige verschijning roepen vergelijkingen op met Kate Bush, Björk en David Bowie.
Waarom schotelen we je dit voor?
“Tijden van verandering vragen om nieuwe geluiden, nieuwe vormen, nieuwe manieren van bewegen. REINDIER onderzoekt deze vormen, niet alleen in zijn muziek en teksten, maar ook in zijn presentatievormen; iets wat niet in een hokje te plaatsen valt. En maakt het uit dat je niet precies weet waar het bij hoort? Juist alles wat op het kruispunt plaatsvindt is waar we naar op zoek zijn bij Welcome to The Village.” – artistiek directeur en programmeur Eva van Netten