Sieger Baljon – Bezweringen
Niet zes muisklikken, maar zes fysieke handdrukken scheiden ons van de rest van de mensheid. Performer/klankdichter Sieger Baljon kijkt onder de motorkap van onze wereld en prikt waar het zeer doet. Baljon verzamelt het publiek in het bos rondom een zieke patient, de mensheid. Deze bezweert hij als een moderne sjamaan, met muziek en dans en een flinke dosis humor. Een sjamaan verbindt niet voor niets het beste van de priester en de clown, en Baljon heeft beide in huis. Met een jerrycan als rituele drum en een doktersjas als voortreffelijk sjamanenkostuum zoekt hij de grens op tussen performance en ritueel.
“De nood aan een sjamaan ontstaat zodra de menselijke samenleving diens bezieling, vaak verbonden aan diens oorspronkelijke relatie met de natuur, verliest”
– Sieger Baljon
Je kan je aanmelden voor deze performance bij het infopunt. Omdat er voor deze performances een hele beperkte capaciteit is, werken we met inschrijvingen (uiteraard gratis). Als er iets vol is, kan je op de wachtlijst.
Waarom zetten we dit voor je neus?
In zekere zin was Sieger het startpunt van onze programmering. Met onze zoektocht naar moderne rituelen kom je al snel uit bij het Sjamanisme. Sieger schreef er een mooi artikel over en dat zette ons aan het denken.
Kunnen we wel tevreden zijn met onze omgang met de aarde en met elkaar? Is de mens een virus? Snel kom je in een negatieve gedachtengang terecht. In bezweringen worden dergelijke thema’s met muziek en dans op een energieke wijze aangeraakt. Sieger zijn theatertaal is uniek. elementen van klankkunst, activistische poëzie, bewegingstheater en clowning komen langs en maken dit tot een modern ritueel met humor en diepgang”
Jonathan Offereins, programmeur
Credits
Concept, tekst, spel: Sieger Baljon
Dramaturgie: Jonathan Offereins
Begeleiding geluid: Dennis van Tilburg
Techniek: Joshua Lagerwerf
Kostuum: Mirka Farabegoli
Decor: Wouter Elzinga
Met dank aan: Kunstraad Groningen, Welcome to The Village, Station Noord, Grand Theatre, Poortershoes, De Jongens, Het Huis Utrecht, Jasmin Hasler, Lara van den Bergh, Robin Block
Foto: Susana Martins