Eindeloze creaties van stof

De bewoners van het Patyna Teatskehûs in Blauwhuis zitten beslist niet stil. Drie dagen in de week doen de bewoners aan creatieve activiteiten, waar ze de meest mooie creaties maken. Samen met de basisschoolkinderen van de St. Gregoriusschool werken ze aan vogelhuisjes voor op het terrein en zelfgemaakte kweekbakken, de kersverse oogst proef je terug op het festival. Ook zijn ze flink aan het breien, maken ze kinderkleding en vlaggetjes, heel veel vlaggetjes. Welcome to The Village viert dit jaar haar vijfjarig bestaan, vandaar dat er over het terrein feestelijke, zelfgemaakte vlaggenlijnen hangen.

Wat doe je met je oude crewshirts? Vaak liggen ze te verstoffen in je kledingkast, gebruik je ze als stoflap of als een verslonsde pyama. Dat moet anders, dacht een mevrouw bij Patyna Nij Ylostin in IJlst. Ze verknipte de stof, bedacht wat creatieve ideeën en hallo rompertjes en kinderbroekjes! In beperkte oplage gemaakt, dus misschien al wel uitverkocht voordat het festival begint maar we beloven je dat ze echt supercute zijn. Misschien een idee voor DIY op een regenachtige zondagmiddag?

Sloffen, daar heb je nooit genoeg van. Uitgestrekt op de bank, kopje koffie erbij en bladeren door de krant totdat ie uit elkaar valt. Zie je het al voor je? Een gebreid paar pantoffels passen zeker in dat plaatje, vooral als ze met liefde voor je gemaakt zijn door onze trouwe fans van Patyna Teatskehús in Blauwhuis.

Voor Finster op Fryslân maakten Eduard Rekker en Henk te Biesebeek eerder al bovenstaande reportage over de bewoners van Patyna.

Het initiatief tot dit project werd eigenlijk bij toeval geboren. Teamleider Josina van der Schaaf van Teatskehûs raakte in gesprek met de organisatie van het festival. Die zocht naarstig naar een alternatief voor de harde houten banken en andere zitelementen die tot dan op het festival stonden opgesteld. Toen het woord kussentjes viel dacht Josina gelijk aan de handwerkgroep in haar tehuis, onderdeel van zorginstelling Patyna. Het initiatief werd door de bewoonsters enthousiast ontvangen.