#WTTV21 – Dit is het performanceprogramma van Welcome to The Village 2021

Ontmoet je voorouders, maak een ontdekkingsreis langs Haïtiaanse voodootradities en dans op Bob Dylan

Naast het muziekprogramma is er ook deze editie van Welcome to The Village weer een breed scala aan performance-optredens! Met trots kondigen we je acht namen aan, die variëren van internationaal gevestigde makers tot lokale, opkomende artiesten: een dansvoorstelling in een amfitheater, een grootse installatie op een open plek in het bos en een performance vol slijm op het eiland. Wie in de festivalcarrousel van Welcome to The Village stapt, stapt in een ontdekkingstocht.

Om te beginnen kan je het hele weekend naar Save the last dance for me van de Italiaanse choreograaf Alessandro Sciarroni. Hij ontdekte in Bologna een polka die nog maar door handvol hoogbejaarde mensen gedanst werd. Sciarroni leerde de dans en creëerde een workshop om de traditie niet verloren te laten gaan. Nu cirkelen twee dansers op de klanken van een elektronische soundscape als een wervelwind om elkaar heen in de 2021 versie van de polka chinata. Meer dans bij choreograaf Lisbeth Gruwez, die danst op de ondansbaar geachte muziek van Bob Dylan, de stem van de protestgeneratie in de jaren zestig en zeventig. Met haar lichaam zet ze Dylans songs in een ander perspectief.

Van de grootste protestzanger uit de folktraditie naar de vraag ‘wat is verzet, hoe klinkt protest?’ van Poetic Resistance, een performance vol muziek en spoken word waarin jonge dichters samen met audiokunstenaar Willie Darktrousers op zoek gaan naar de esthetiek van protest, naar poëtisch verzet.

Poëtisch verzet is ook Fanon Mixtape van spoken word artist Mathieu Charles, waarin hij aan de hand van onder andere eigen ervaringen reflecteert op de witte, westerse samenleving.

Als we maar ver genoeg terug kijken is iedereen met elkaar verbonden, de voltallige mensheid die nu leeft, Geert Wilders en de Profeet Mohammed. In de performance broncode van Sieger Baljon wordt de bezoeker aan de hand van een kind meegenomen in een labyrint, een broncode die de verbinding met de voorouders toont, op zoek naar waar we vandaan komen.

Meer autobiografisch is OBSIDIAN / SILK, een multimediaal totaalkunstwerk van REINDIER, dat op WTTV in premiere gaat. REINDIER neemt de bezoeker mee naar het diepst van zijn ziel, in de zoektocht naar (gender)identiteit en sexualiteit, balancerend tussen dromerig en organisch en duister en technologisch. Een visueel meesterwerk.

Een andere premiere op WTTV is Symbiotic cell division van de opkomende, Groningse theatermaakster Nina Iggy. Voor deze performance bundelde Iggy krachten met creature designer Jos Jacob, om een intense, rauwe, soms lugubere en op andere momenten vertederende droomwereld te creëren. De toeschouwer wordt uitgenodigd deel te nemen aan deze droomwereld waarin begrippen als onbekendheid, ongemakkelijkheid, esthetiek en rauwheid worden aangekaart, en de vraag ‘in welke vorm kan de mensheid voortbestaan’ wordt gesteld. Voor de presentaties van broncode en Symbiotic cell division werkt WTTV samen met het talentontwikkelingstraject van Station Noord, waar Sieger Baljon en Nina Iggy deel van uitmaken.

Theatermaker Luigi de Angelis, muziekjournalist Leendert van der Valk en percussionisten Ayaovi Kokoussé en Eric Oyome brengen Grand Bois de Voudou naar Welcome to The Village. Een ontdekkingsreis langs beats, rituelen en muziekgeschiedenis in de vorm van een polyritmische ceremonie, benaderd vanuit de eigen invalshoeken van de vier specialisten. Grand Bois de Voudou is een experiment, en tegelijkertijd een voorproef van een project dat op WTTV 2022 zal uitmonden in een zes uur durend muzikaal ritueel.

Hoe ben ik erbij? 

Omdat de voorstellingen op Welcome to The Village plaatsvinden op bijzondere locaties met een beperkt aantal plekken moet van tevoren worden gereserveerd via een app. Die app wordt volgende week, als het volledige programma is aangekondigd, gelanceerd.

Welcome to The Village is bijna helemaal uitverkocht, alleen voor de vrijdag en zondag kan je hier nog enkele tickets kopen.

Nieuws

Met pijn in ons hart hebben we het besluit genomen om het festival Welcome to Village in 2023 niet door te laten gaan. De afgelopen tijd werkten we keihard aan de zoektocht naar een nieuwe locatie. Het is niet gelukt om op tijd een geschikte plek te vinden. Hierdoor kunnen we het festival niet met […]

Maar: Welcome to The Village zet door!