Wereldprimeur! 72 ladders in de lucht

De kolossale ladder installatie van Art van Triest (1983) vertaalt op Welcome to The Village de zoektocht naar waarheid.

Kunstinitiatief Voorheen de Gemeente cureert sinds drie jaar waanzinnige beeldende kunst voor Welcome to The Village. Dit jaar brengt zij een wereldprimeur naar het festival. Nog nooit eerder op deze schaal vertoond, is de gigantische ladder installatie ‘Verticaal’ van Art van Triest op het festivalterrein te bewonderen. Met het thema ‘waarheid’ als uitgangspunt voor kunstuitingen op het festival, blijkt zijn werk een ware schot in de roos.

De zoektocht naar waarheid in een duizelingwekkende constructie
Art van Triest bevraagt in z’n industriële en rauwe werk met een zekere lichtheid en humor maatschappelijke kwesties: het universeel menselijk streven naar veiligheid, controle en zekerheid. Zo is de zoektocht naar waarheid hier één van. Al een tijd speelde Verticaal in z’n hoofd als uiting van deze queeste, maar wist niet hoe en waar hij de installatie überhaupt kwijt kon. Tót hij met VHDG kennis maakte.

“Hoe langer we praatten, des te meer we beseften hoe goed dit kunstwerk past op het festival”, vertelt Lieselot van Damme, artistiek directeur van VHDG over de kennismaking met Van Triest. “Ons streven is om een kunstenaar een plek te bieden waar zijn of haar werk kan floreren. Voor Welcome to The Village betekent het ook dat we kijken naar wat voor beeldende kunst past binnen de thematiek en naast de algehele reuring die een festival brengt. In Verticaal komen alle uitgangspunten terug.”

De zwevende constructie van negen meter hoog bestaand uit 72 houten ladders van zo’n tien meter per stuk leent zich bij uitstek voor het festivalterrein in de open lucht. An sich is de installatie al duizelingwekkend en bevreemdend door de omvang, ook sluit Verticaal naadloos aan op het thema waarin het abstracte begrip waarheid zich wonderbaarlijk goed weet te vertalen naar abstracte kunst.

Hoe vaak wordt de waarheid niet op één plek gezocht?

De metaforische kijk omhoog

Niet alleen is het een kolossaal en ontzagwekkende installatie van 72 ladders die in de buitenlucht spelen met licht en schaduw, het vormt de metafoor voor de zoektocht naar waarheid; hoe oneindig deze eigenlijk is en hoe rechtlijnig er vaak naar gekeken wordt. Hoe vaak wordt de waarheid niet op één plek gezocht? De ladders wijzen naar boven en bieden geen andere richting dan omhoog of de weg terug naar beneden. “Er zijn heel veel wegen naar Rome, waarvan een groot deel ver buiten ons gezichtsveld ligt,” vertelt Art van Triest over de constructie die minimaal drie meter boven de grond zweeft. “De vele ladders zijn net buiten bereik.”

Gaan we er nog dieper op in, dan komt in de ladder ook de menselijke zucht naar controle en houvast terug. Een ladder beklimmen is immers niet zonder risico: de ladder moet een stevige ondergrond hebben en in evenwicht zijn wil je enigszins stevig naar boven stappen. Maar hoe hoger je komt, hoe groter de angsten worden zonder vaste grond aan je voeten.

“Jezelf zo toevertrouwen aan een object is tegen-intuïtief,” licht Art toe. “Het raakt aan het fundamenteel menselijke streven naar evenwicht en controle. Dat zijn de thema’s die centraal staan in mijn praktijk: het zoeken naar of het juist loslaten van controle over de angst die gepaard gaat met de onzekerheid van het menselijk bestaan.”

Zo mistig als het begrip ‘waarheid’ is, zo onbekend is de bestemming in Verticaal op Welcome to The Village. Waar de ladders naar boven wijzen en, omhoog kijkend, in het daglicht of het duister van de nacht lijken op te lossen, raakt de installatie misschien wel de grootste angst van de mens: dat er aan het eind van de queeste misschien niets rest dan uitgestrekte luchten en leemte. In deze zin is Verticaal in alle opzichten adembenemend.

Nieuws

We zijn los! 

‘Bianca heeft de rust bewaard in woelige tijden. Ze begeeft zich als directeur tussen de vrijwillige medewerkers. Ze heeft de club bij elkaar gehouden en mede door haar standvastigheid organiseren we ook in 2019 Welcome to The Village in de Groene Ster. ‘