Welcome to The World Music

Wereldmuziekexpert Francis de Souza tipt

Zoals je van ons gewend bent, ontdek je op Welcome to The Village de headliners van de toekomst. En die kunnen overal ter wereld vandaan komen: van Australië tot Europa en van krochten van de Academie voor Popcultuur tot diep in de Zuid-Amerikaanse jungle. Om ons op het gebied van wereldmuziek de weg te wijzen, vragen we expert Francis de Souza om acts naar Leeuwarden te halen. 

Francis de Souza is boeker bij Earth Beat, DJ, programmeur bij Houtfestival, heeft een eigen podium in Leiden en is altijd op zoek naar de nieuwste wereldmuziek. “Ik haal het werkelijk uit alle hoeken en gaten.” Francis cureert een exotisch deel van onze toch al zo zomerse line-up. Hij neemt je mee langs ‘zijn’ parels en vertelt over de bloeiende Nederlandse world-scene:

Conjunto Papa Upa (Amsterdam) | vrijdag

“Jaaaren terug zag ik de frontman, Alex, een optreden geven met een gelegenheidsbandje. Toen hij later twee ijzersterke singles uitbracht heb ik hem meteen benaderd: een band met zo’n sound wilde ik wel representeren. De laatste jaren zochten ze naar de ideale samenstelling: het was altijd wel goed, maar nu klopt het écht. Alles valt op z’n plek en er zit iets unieks en vernieuwends in hun sound. Een combinatie van latijnse ritmes, met catchy surfrock – maar ook zomerse Afrikaanse klanken en vette psychedelica. Het zit er allemaal in, het klinkt ontzettend lekker maar is vooral heel erg dansbaar. Er zit voor iedereen iets van herkenning in.”

Volgend jaar komt hun album uit.

YĪN YĪN (Maastricht) | zaterdag

“Het klinkt alsof de muziek mijlenver weg is gemaakt, maar de band komt gewoon uit Maastricht. YĪN YĪN maakt superdansbare poprock met Molam-invloeden – een muziekstijl uit Noord-Oost Thailand. Ik draai nog vaak Molam-platen uit de jaren 70, die zijn te gek! YĪN YĪN gooit er een hele groovy saus overheen en maakt het heel zwoel en toegankelijk. Er is trouwens een hele toffe ‘worldscene’ in Nederland aan de gang. Sinds Jungle by Night zijn bands als Mauskovic Dance Band, Altin Gün, Conjunto Papa Upa en nu YĪN YĪN aan een flinke opmars bezig. En in het buitenland slaat het ook enorm aan: al die bands touren door heel Europa.”

Arp Frique & Family (Rotterdam) | donderdag

“Het funky Rotterdamse Arp Frique & Family valt daar ook onder. Een ontzettend maf project van Niels Nieuborg. Hij begon in zijn eentje te pielen, kreeg ontzettend goeie reacties op zijn debuutplaat en heeft een te gekke band om zijn 70s/80s disco-sound gebouwd. Die sound leunt zwaar op de Arp synth en is doorspekt met Surinaamse en Caribische klanken. Het is funk, disco, een echte vintage cocktail, die Niels met een stel legendes op plaat vastlegde: afrobeatbaas Orlando Julius, Braziliaans multitalent Ed Motta, Kaapverdische grootheid Americo Brito en de Surinaamse jazz-legende Ronald Snijders.”

Frente Cumbiero (Colombia) | zaterdag

“De Colombianen van Frente Cumbiero zoeken het iets verder van huis. Ze gebruiken samples van oude cumbia op hedendaagse manier en maken eigenlijk hele maffe muziek. Het is heel dansbaar, zomers en edgy, maar dan met een weirdo touch. Ze hebben ook een hele rare bezetting met tuba, euphonium, klarinet, percussie, samples en keys. Het zit een beetje in de hoek van Los Pirañas en Romperayo, die hebben Welcome to The Village al eerder professioneel omgeploegd. In Colombia gebeurt echt van alles op muzikaal gebied, traditionele ritmes vliegen alle kanten op, er wordt lekker mee geëxperimenteerd. Vernieuwend feestelijk!”

Mahsa Vahdat (Iran) | zondag

“Tot slot alle aandacht voor Mahsa Vahdat. Ze brengt ingetogen klassieke muziek uit het Oosten naar de zondagochtend van WTTV, een prachtig begin van de dag. Waar we gewend zijn aan onze eigen ‘westerse’ klassieke muziek, betovert Mahsa ons met de oude klanken van Iran. Ze heeft daar weinig voor nodig: ze heeft slechts haar stem en een lijst-trommel nodig voor haar show. In haar thuisland Iran mag ze overigens niet solo optreden (zelfs Joss Stone mag dat niet) – er moet mannelijke begeleiding op het podium staan. Mahsa woont nu in de VS en is nu op een missie om de vrijheid van expressie uit te dragen. Ze heeft zich aangesloten bij Freemuse, een organisatie tegen muziekcensuur in de volle breedte: van artiesten die in eigen land niet mogen optreden vanwege bijvoorbeeld kritische teksten, tot het beleid van een bedrijf als Apple dat artiesten dwingt ‘onwelvallige’ songtitels aan te passen voor iTunes.

Vorig jaar gooide ze nog hoge ogen op het Holland Festival met het Kronos Quartet, maar solo is het minstens zo prachtig. Mahsa gebruikt oude soefi teksten (van bijvoorbeeld Rumi en Hafez) maar brengt eigen hedendaagse muziek, geënt op de klassieke Perzische muziek.”

 

Onze hele line-up vind je op de programma-pagina, net als het blokkenschema. Verder hebben we inluisterplezier op Spotify.

Foto: Ruben van Vliet

Nieuws

Met pijn in ons hart hebben we het besluit genomen om het festival Welcome to Village in 2023 niet door te laten gaan. De afgelopen tijd werkten we keihard aan de zoektocht naar een nieuwe locatie. Het is niet gelukt om op tijd een geschikte plek te vinden. Hierdoor kunnen we het festival niet met […]

Maar: Welcome to The Village zet door!