Welcome to The Village viert het Feest met de Vuist!

Met trots presenteren we vandaag ons performing arts-programma, dat dit jaar helemaal in het teken staat van female fronted activism. Ofwel, op 15, 16 en 17 juli geven we ruim baan aan vrouwelijke en queer-artiesten die met hun performance strijden voor gelijke behandeling. Een Feest met de Vuist dus. Artistiek leider Eva van Netten: “Het gaat over het openbreken van hokjes. We hopen lokaal, maar ook daarbuiten te laten zien: Kijk, hier in Leeuwarden, in Friesland, kan het gewoon.”

Dat we dit jaar de idyllische omgeving van de Groene Ster – ons festivalthuis sinds de oprichting van WTTV – verruilen voor het ruigere baksteen en beton van de Leeuwarder binnenstad, sluit naadloos aan op deze rode lijn in het programma. “We presenteren helden om naar op te kijken en om mee samen te werken. Mensen die ons inspireren om het allemaal net even anders te doen”, aldus Van Netten.

Urgent en uniek
Dit samenwerken nemen we vrij letterlijk: voor de performance RESISTENCIA sloeg het Chileense activistische vrouwencollectief LASTESIS de handen ineen met lokale vrouwen en personen uit de queer community. Zij verblijven vanaf de week voor het festival in de Westerkerk, geven workshops en gaan met elkaar in gesprek in aanloop naar hun performance op het festival. Hierin staat het collectieve recht op een toekomst zonder geweld centraal. Deze lokale samenwerking maakt elke opvoering van RESISTENCIA urgent en uniek.

Vrij worstelen in de foyer
In Stadsschouwburg De Harmonie verwelkomen we de in Nederland gevestigde maar in Brazilië gewortelde Thais di Marco. In The Goldfish Bleeding in a Sea of Sharks probeert zij maatschappelijke problemen op te lossen met een freestyle worstelgevecht, midden in de foyer van het theater. Multitalent Cherella Gessel presenteert Holy Trinity, een vervolg op diens prijswinnende performance Yoniverse, of zoals hen het zelf noemt: helende hiphop voor black queer bitches.

Jong en op de barricaden
Minstens zo interessant is de all girl Roma-protesthiphop van Pretty Loud (Servië) – de enige in haar soort – en Star Feminine (Benin), een groep meiden tussen 10 en 17 jaar, die Beninse vrouwen willen inspireren met hun teksten over gelijkheid, empowerment en vrouwenbesnijdenis.

Gedroomde hoofdact
Het Canadese icoon Peaches komt deze zomer voor haar enige Nederlandse festivalshow naar WTTV. Met haar onconventionele en feministische optredens bereidde ze twintig jaar geleden al de weg voor de huidige generatie activistische helden, zoals Chibi Ichigo en het duo post-punk/stoner-doomduo Vulva. Kortom; ze is de gedroomde hoofdact van ons Feest met de Vuist!

Multidisciplinair
Welcome to The Village presenteert graag performances waarin disciplines worden vermengd. Zoals Into The Open van het Vlaamse collectief Voetvolk, een opzwepende choreografie op een kneiterhard krautconcert. Of de hallucinatoire wake La Nuit Tombe Quand Elle Veut van Marcelo Evelin en Latifa Laabissi. Tijdens deze performance nemen drie flamboyante wezens bezoekers mee in een spannend ritueel dat plaatsvindt in het schemergebied tussen licht en donker.

Sterfelijkheid en voodoogoden
Oude bekende Luigi de Angelis speelt ook graag met het rituele. Bracht hij in 2018 nog een grootse vuurceremonie naar het festival, dit jaar werkt hij samen met een tiental lokale percussionisten om de Haïtiaanse voodoogoden te eren. In BOSK, dat tijdens WTTV op het Zaailand staat, creëren zij samen een zes uur durende ceremonie, die uitmondt in een polyritmisch meesterwerk. De jonge Groningse maker Nina Iggy licht een exclusief tipje van de sluier op van haar nieuwe stuk MORI, waarin waarin twee dansers terugkeren naar het moment waarop ze stierven.

Meer of minder snacken?
En wat zijn de geneugten en keerzijden van consumeren eigenlijk? Over die vraag boog Tryater zich eerder al in Snackgelok, een levensgrote patatbak, waarin bezoekers kunnen luisteren naar verhalen over onze consumptiedrift. Speciaal voor WTTV ontwikkelden Tryater en WENDER een patatbak waarin dak- en thuislozen aan het woord komen over consuminderen.

Bij zijn is meemaken geïnspireerd raken! Tickets via wttv.nl/tickets!

Nieuws

Met pijn in ons hart hebben we het besluit genomen om het festival Welcome to Village in 2023 niet door te laten gaan. De afgelopen tijd werkten we keihard aan de zoektocht naar een nieuwe locatie. Het is niet gelukt om op tijd een geschikte plek te vinden. Hierdoor kunnen we het festival niet met […]

Maar: Welcome to The Village zet door!