Welcome to The Village introduceert: Stadstuin Withlof

Laten we eerlijk zijn: als je je over het industrieterrein van de Zwette begeeft denk je niet meteen aan een moestuin. Vrachtwagens rijden af en aan, grijparmen van machinewerktuigen zwaaien in de rondte en om je door al dat asfalt heen te wurmen moet je wel een heel dapper plantje zijn. Toch vind je hier sinds vorig jaar een groen hoekje met paksoi, andijvie, wortelen, en allerlei andere soorten groente en fruit. Want op zo een dorre plek is er des te meer reden om wat levendigs te beginnen, dachten de oprichters van Stadstuin Withlof.

Tijdens de coronacrisis zette Stadstuin Withlof de eerste scheppen in de aarde, in samenwerking met Het Clubhuis. Het moest een middel zijn om de voedsellijn van Welcome to The Village inzichtelijker te maken, en om stadsmensen meer betrokken te laten zijn met het voedsel dat ze zelf eten. “Veel mensen weet niet wat de groenten van het seizoen zijn, omdat alles verkrijgbaar is in de supermarkt.” Het is een van de gedachte-experimenten waar het project mee speelt: wat als mensen niet uit hun werk naar de supermarkt gingen, maar naar de stadstuin?

Want zo absurd breed als het aanbod in de supermarkt is, zo werkt dat nou eenmaal niet als je zelf je eten verbouwt. Je hebt te maken met seizoenen, oogsten die kunnen mislukken: al met al een beperkt aanbod. De Stadstuin is dan ook een project om inzichtelijker te maken wat er eigenlijk allemaal voor nodig is als je qua voedsel zelfvoorzienend wil zijn.

Het doel is dat alle vrijwilligers van Welcome to The Village er uiteindelijk van kunnen eten tijdens het festival. Maar omdat Stadstuin Withlof daar nu nog veel te klein voor is, begint het team met het voeden van de mensen die werken in het kantoor op hetzelfde terrein. Van datzelfde kantoor wordt al het organisch afval gecomposteerd om de gewassen te bemesten, en op het dak staat een regenton waarmee alles wordt geïrrigeerd. De plantenbakken werden gebouwd met resthout van het festival.

(Tekst gaat verder onder afbeelding.) 

Oprichter Thillie Bremer kwam op het idee nadat ze een opleiding volgde over voedselveranderaars en het onderzoeken van emotie door middel van voedsel. “Toen ik nog in Sexbierum woonde zag ik overal om me heen voedsel. Op die manier kon je heel goed zien dat ons landschap en de cultuur komt door de manier hoe we eten. Toen ik naar Leeuwarden verhuisde zag ik dat proces niet meer, wat ik heel jammer vond. Maar ik dacht ook, waarom zijn we in de stad eigenlijk niet zoveel met voedsel bezig? Alles bij elkaar is in de stad veel meer diversiteit, waardoor je veel interessanter kan eten. Met die tweedeling wilde ik aan de slag.”

Zo hielden ze al meet-ups waarin ze stadsjongeren vroegen wat zij zouden maken met groente uit de tuin, waar heel onverwachte antwoorden uit kwamen. “Dat is het mooie aan in de stad verbouwen: in andere tuinen zie je niet zo snel dat er allemaal verschillende culturen in samenkomen. Ook de kinderen die skateles hebben in de loods vonden het ontzettend vet en willen misschien vrijwilliger worden. De nieuwe generatie heeft gewoon een hartstikke groen hart. Veel mensen zitten vast op hun balkonnetje, en willen er wel mee bezig zijn maar weten niet goed hoe.”

Voor de komende tijd staat onder andere experimenteren met conserveringstechnieken. Want uiteindelijk blijft WTTV een zomerfestival, dus hoe bewaar je groenten die in de winter geoogst zijn? Ook zijn er excursies naar andere boeren gepland en gaat een kas gebouwd worden. Als ze heel hardop mogen denken, zou Withlof zelfs een rol gaan spelen in voedseltechnologie. “Er zijn twee trends hoe wij tegenwoordig met voedsel omgaan: de een is heel ecologisch, duurzaam. De ander is technologisch. Veel mensen vinden dat nog spannend omdat het gevoelsmatig minder met natuur te maken heeft. Maar omdat er in steden zoveel monden gevoed moeten worden lukt dat niet met dat kleine stukje land. Technologie kan daarmee helpen.” Zo heeft ze het over coole ontwikkelingen rondom kweekvlees. “Er worden gigantisch toffe technieken ontwikkeld waarmee je binnen voedsel kunt verbouwen. Dat is nodig om het in de stad te doen. Die trends zijn zo interessant en gaan ontzettend samen.”

Zie jij jezelf ook wel in de tuin wroeten? Stuur vooral een dm. “In april begint het seizoen weer, dan zijn we er elke zaterdag om te helpen in de tuin.”

Nieuws

Met pijn in ons hart hebben we het besluit genomen om het festival Welcome to Village in 2023 niet door te laten gaan. De afgelopen tijd werkten we keihard aan de zoektocht naar een nieuwe locatie. Het is niet gelukt om op tijd een geschikte plek te vinden. Hierdoor kunnen we het festival niet met […]

Maar: Welcome to The Village zet door!