Welcome to The Smullage

Futuristische festivalsnacks galore

Nog maar twee weken, dan barst het los. Mooi moment om eens een duik te nemen in ons voedselprogramma, want ook dit jaar staan de fijnste foodtrucks, de mooiste maismeisjes en de warmste wafeltentjes voor je klaar. Van Kroelebaai tot hotdogs en via Koreaanse barbecue naar ijsboer Margje: jij komt het weekend wel door. Dus hup, masseer die smaakpapillen en honger jezelf vast uit, hier ontdek je onze prachtpachters.

Maar we willen ook met je praten over al dit heerlijks (en meer). Ieder jaar leggen we één voedseltraject in zijn geheel vast – van productieproces naar bord – om zo zichtbaar te maken wat een eerlijke voedselketen kan zijn en wat er nodig is om deze mogelijk te maken. Het is voor ons niet een ideologische strijd maar een praktische benadering. Het moet logisch en realistisch zijn.

Dit jaar staat een icoon in de schijnwerpers: de SNACKBAR

We praten er vaak slecht over, maar doen het wekelijks: snacken. Het is lekker, makkelijk en goedkoop. De wereld van de snackbar lijkt vrij van veranderingen. Alles blijft bij hetzelfde. De kroket (croquette) is van 1898 en dat groene rijtje plastic sla in de vitrine is ook ouder dan wij.

We zijn allemaal met de snackbar opgegroeid. We kennen hem, weten hem te vinden, willen hem niet kwijt, maar willen we hem ook verbeteren? Door het wekelijkse contact met klanten is de snackbar een onmisbare schakel in het buigen van bestaande voedsel- en consumptiepatronen naar meer houdbare varianten. Oftewel van meer naar minder energie in de ruimste zin van het woord: minder suikers, minder calorieën, minder elektriciteit en minder brandstof. Meer minder is meer beter.

Kunnen we de snackbar inzetten als podium voor verduurzaming en innovatie? Welcome to The Village wil nuttige informatie verzamelen, toegankelijk maken en verspreiden. In onze talkshow Het Friet-Uurtje gaan snacksperts iedere dag in gesprek over voedseltrends, vlees, groenten en meer – daarover lees je hier meer. In Baaiduinen onderzoeken we wat de Snackbar van de Toekomst gaat serveren. Bijvoorbeeld de Snackgans.

 

Zo dan. Trek in een ticket? Scoor ze hier.

Nieuws

We zijn los! 

‘Bianca heeft de rust bewaard in woelige tijden. Ze begeeft zich als directeur tussen de vrijwillige medewerkers. Ze heeft de club bij elkaar gehouden en mede door haar standvastigheid organiseren we ook in 2019 Welcome to The Village in de Groene Ster. ‘