Waarom DORP al een week voor WTTV18 begint

Nog ruim vier maanden en dan begint de zesde editie van Welcome to The Village. Een week voordat in juli de eerste band op het podium staat, opent ons innovatieprogramma DORP al de deuren. Waarom is dat?

In 2050 moet Nederland helemaal circulair zijn. Dan zien we afval als een grondstof, knoeien we nooit meer een druppel water en is alle energie hernieuwbaar. Een dappere ambitie met harde doelen die je niet haalt als je stil blijft zitten.

En die circulaire maatschappij, die regel je niet even binnen een uurtje. Daar gaat tijd overheen en je moet klein beginnen. Volgens ons ongeveer zo klein als een festival. Ons festival. Want we gaan tussen de optredens gewoon naar de wc, hebben af en toe eten nodig en willen onze telefoon elke dag opladen. We slapen, we reizen naar de Groene Ster en we hebben water nodig. Als we dat nou eens helemaal duurzaam maken. Sterker nog, als we ons hele festival in 2022 nou eens helemaal circulair kunnen organiseren, dan zijn we lekker op weg naar een circulair Nederland.

Een week ontwikkelen en dan los

Daarom geven we in DORP teams van studenten, ondernemers, kunstenaars, wetenschappers en andere slimme mensen de ruimte om in een week tijd aan allerlei uitdagingen te werken. Zo werden er vorig jaar insectenburgers gebakken, een ander team bouwde het prototype van een waterbesparende limonademachine en een Britse start-up bedacht hoe een recyclebare tent het beste aan de man gebracht kon worden. Dat soort dingen.

Dan, als ons festival open is voor al onze bezoekers, worden deze projecten getest op het festival zelf. Want als je een week lang bezig bent geweest om een idee uit te werken naar een prototype, wil je ook onderzoeken of het jouw plannen ook werken in de praktijk. En als dat zo is, kun je met jouw innovatie veel sneller de stap zetten naar de echte wereld. Kom maar op met die duurzame toekomst!

De inschrijving voor DORP 2018 is nu geopend

De inschrijving voor DORP 2018 is nu geopend en vrijwel iedereen kan meedoen. Ben je een ervaren loodgieter, ambitieuze makelaar of stiekem een enorm goede kok? Dan ben je geschikt als DORPeling en kun je dat hier aangeven.

Wat natuurlijk ook kan, is dat je zelf een idee voor modulaire toiletten hebt. Of dat ene prototype dat nog in je garage ligt? Dan kun je ook bij ons ontwikkelen. Onderzoek doen naar hoe 150 mensen zich gedragen in een snelkookpan van innovatie? Dat kan ook. Schrijf je project hier in.

Nieuws

We zijn los! 

‘Bianca heeft de rust bewaard in woelige tijden. Ze begeeft zich als directeur tussen de vrijwillige medewerkers. Ze heeft de club bij elkaar gehouden en mede door haar standvastigheid organiseren we ook in 2019 Welcome to The Village in de Groene Ster. ‘