De Favoriete Vijf van … Meindert Talma

Voor Village FM vragen we onze helden naar vijf van hun favoriete tracks. Vandaag: Meindert Talma!

Het nummer dat je herinnert aan je tienerjaren: Laurie Anderson – O Superman

“Ik werd dertien toen zij in de Top 40 kwam. Ze viel heel erg op tussen alle andere liedjes. Ik vond het heel mooi, het zijn maar twee akkoorden, bestaande uit een steeds herhaalde uitgesproken lettergreep “ha” en dan die vocoderstem erover heen, op het eind dat saxofoontje… Het is heel minimalistisch. Ze heeft ook samengewerkt met Philip Glass, de minimalistische componist, en is altijd bezig geweest met nieuwe manieren van muziek maken uitvinden. Later is ze natuurlijk getrouwd geweest met Lou Reed, dat is ook een grote held van mij. Heel interessante vrouw. Haar albums Big Science en Mister Heartbreak zijn ook mooie platen.”

“Ik ben zelf pas sinds m’n 17e liedjes gaan maken. Op zich ben ik niet specifiek geïnspireerd door Laurie Anderson; ik vind dat altijd lastig om te zeggen. Ik speel wel heel vaak met een Microkorg, waarmee ik mezelf solo begeleid. Dat heeft qua minimalistische begeleiding misschien wel wat raakvlakken. Onze jongste dochter heet ook Laurie, het heeft blijkbaar wel z’n sporen achtergelaten.”

De plaat die je ondergewaardeerd vindt: Faust – It’s a Rainy Day (Sunshine Girl) (album So far)

“Van de krautrockbands is Faust een beetje onbekend gebleven, maar het is echt een heel goede band. Ze hebben heel mooie, bijzondere platen. Dit is gewoon zo’n lekker monotoon liedje. Een beetje Velvet Underground-achtig qua drummen, het lijkt wel op het drummen van Maureen Tucker. Het past goed bij een regenachtige dag. Je wordt er door meegevoerd, maar je moet er wel even voor in de goede sfeer zitten of zijn. Ik had eerst ‘Memo From Turner’ van Mick Jagger uit de film Performance van Nicholas Roeg. Dat vind ik echt een geweldig nummer, maar die heb ik al wel wat vaker gezegd. Dus nu deze.”

Lievelingsnummer van je laatste eigen plaat: Meindert Talma – Domela!

“Altijd lastig om te zeggen. In feite is dit natuurlijk een conceptplaat over zijn hele leven. Het is het eerste nummer waar ik aan heb gewerkt. Het heeft echt een opzwependheid. En het was ook een beetje het nummer waarin de persoon Domela het beste naar voren komt als iemand die stad en land afreisde om de mensen die het nodig hadden te helpen. Om als een soort sociale dominee het evangelie te verspreiden.”

Het nummer dat omschrijft hoe je je nu voelt: Weezer – Holiday 

“Deze kwam uit in de zomer van ‘95, de tijd dat ik voor het eerst oefende met m’n eerste band. Dit nummer heeft te maken met m’n vakantietijd nu, maar ik vind het altijd nog een heel mooie plaat. Hun beste plaat, ook. Wat ze tegenwoordig doen, weet ik niet. Ik zag, toen ik hen checkte op Youtube, dat ze heel goed hun best doen om liedjes als Paranoid Android van Radiohead zo goed mogelijk na te spelen. Sinds de blauwe en rode plaat heb ik deze band niet echt meer gevolgd. Deze heb ik vrij spontaan gekozen, ik wou iets met een vakantieliedje doen.

Het nummer dat je de laatste tijd veel geluisterd hebt: Can – Oh Yeah

“Als je me zou vragen welke band ik nou echt nog eens live zou willen zien dan zou dat Can zijn. Een heel speciale band, heel experimenteel, die hebben echt een grote indruk gemaakt. Net als Faust  een echte krautrocklegende, maar deze drummer, Jaki Liebezeit,  is wel echt veel beter. Die achterwaartse vocals en effecten van Holger Czukay aan het begin. Deze hele LP Tago Mago is mooi.

Ze hadden ook een heel speciale zanger toen, Damo Suzuki. Soms fluistert hij, soms schreeuwt hij, zonder dat je het verwacht. The Fall heeft ook nog een nummer over hem gemaakt. Als je op YouTube zoekt naar clips uit die tijd kan je echt heel mooie opnames terugvinden. Ze hebben vier verschillende zangers gehad, maar met hem was het echt het mooist.”

Nieuws

Met pijn in ons hart hebben we het besluit genomen om het festival Welcome to Village in 2023 niet door te laten gaan. De afgelopen tijd werkten we keihard aan de zoektocht naar een nieuwe locatie. Het is niet gelukt om op tijd een geschikte plek te vinden. Hierdoor kunnen we het festival niet met […]

Maar: Welcome to The Village zet door!