Sjoerd Bootsma geeft stokje Welcome to The Village door

Wat in 2012 begon als een idee om Leeuwarden een meerdaags festival te geven, groeide onder zijn artistieke leiding uit tot een vaste waarde in het Nederlandse festivallandschap. Na acht edities neemt Sjoerd Bootsma afscheid als artistiek directeur van Welcome to The Village. Hij draagt het stokje over aan Eva van Netten.

“We hebben een festival gemaakt met een programma dat enerzijds vooruitstrevend is, maar anderzijds een dorpsfeest is dat wordt gemaakt met duizenden handen uit alle hoeken van de samenleving’, aldus Sjoerd. “Als artistiek leider heb ik altijd naar jonge mensen gezocht die op hun eigen manier het festival als podium wilden gebruiken om hun visie op een wereld die werkt uit te dragen. Aan de kant van het programma bijvoorbeeld, waar veel aandacht is voor muziek uit alle hoeken van de wereld en waarin de laatste jaren steeds meer internationale podiumkunst werd geprogrammeerd.’’ Een programma dat in 2019 internationale erkenning opleverde door de winst van een Europese EFFE Award. Maar ook achter de schermen van het festival ontstonden door deze aanpak, en vaak ook in samenwerking met andere festivals, organisaties als New Faces (integratie van nieuwkomers op festivals) en Innofest (festivals als testplek voor start ups). Daarbij werkte het festival samen met veel organisaties die zich bezighouden met mensen die in allerlei vormen van dagbesteding actief zijn.

Nadat in 2018 algemeen directeur Bianca Pander werd opgevolgd door Ruben Bosch, neemt Sjoerd nu afscheid als artistiek directeur. Daarmee komt een nieuwe generatie aan de leiding van het festival. Eva van Netten neemt de artistieke leiding over van Bootsma, maar geeft aan dat de opvolging niet een op een zal zijn ‘’Met het vertrek van Sjoerd ontstaat ruimte, en dat biedt heel veel mogelijkheden. Ik ga samen met het team kijken hoe we dat gat gaan invullen, met alle dromen en eigen stemmen die we hebben.’’

De nieuwe generatie is aan zet, Sjoerd: “Op veel posities zijn dit mensen die al vanaf de vroege edities van het festival betrokken zijn en die zich binnen het festival hebben ontwikkeld tot ervaren festivalprofessionals. Ik weet zeker dat zij het festival de komende jaren mooier, beter en kleurrijker zullen maken en op hun beurt ook weer jonge mensen onder de vleugels nemen om zich te ontwikkelen binnen de culturele sector.”

 

Sjoerd, ontzettend bedankt voor alles wat je voor het festival en het team hebt betekend, namens iedereen bij WTTV <3

 

Foto: Knelis

Nieuws

We gaan ervoor! Van 16 tot en met 18 juli bouwen we weer samen aan het mooiste kleine dorp van Nederland De Wereld! Of eigenlijk, aan de drie mooiste dorpen… Zaterdag 22 mei start de kaartverkoop, vandaag vertellen we wat we gaan doen én kondigen we de eerste 28 (!!!) namen aan.

Heb jij altijd al willen leren waarom Bontebok precies op die plek staat, hoeveel rijplaten er nu precies op en rond het festivalterrein liggen en hoe je een technische tekening maakt? Of wil je juist graag weten hoeveel crew en vrijwilligers op Welcome to The Village werken, helpen roosters maken en ervoor te zorgen dat […]