Muziek

Ored Recordings

Maak kennis met het geluid van de Kaukasus.

Afgelopen zomer, tijdens showcase festival Moscow Music Week, kwam onze curator Koen ter Heegde (Yugofuturism) in contact met labeleigenaar en organisator Bulat Khalilov. Ze raakten in gesprek over Bulat’s label Ored Recordings. En wat er toen gebeurde….
Beschrijft Koen zelf hieronder!

Vanuit zijn woonplaats Nalchik, in de autonome republiek Kabardië-Balkarië in het Zuiden van Rusland, documenteert hij met zijn etnografische label Ored Recordings de traditionele muziek van de diverse volken in de Kaukasus. De Kaukasus regio is op taal- en cultureel gebied zeer divers, er wonen onder meer Circassiërs, Abchazen, Pontische Grieken, Tsjetsjenen, Dargiërs, Laken en Kalmukken.
Zelf opgegroeid in een Circassissche gemeenschap, raakte Khalilov in zijn jeugd enigzins vervreemd van de eigen taal en tradities. Maar nadat hij in 2012, als producer en lokale fikser, de beroemde Franse regisseur en documentaire-maker Vincent Moon had begeleid tijdens zijn opnames in de Kaukaus, groeide zijn fascinatie met de Circassische muziek en tradities.

In deze tradities speelt mondelinge overlevering, via epische liederen en zang, een belangrijke rol in het vertellen van verhalen en het doorgeven van de historie van de gemeenschap. Er zijn diverse genres binnen die traditie, die allemaal een eigen specifieke rol hebben en naast elkaar bestaan, zoals komische fabels, maar ook scheppingsverhalen en spirituele muziek.

Khalilov dook steeds dieper in deze tradities en muziek, waarna hij uiteindelijk – samen met muzikant Timur Kodzokov – het label Ored Recordings begon, genoemd naar het Circassische woord voor ‘lied’. Met Ored Recordings gingen ze op zoek naar deze authentieke muziek en tradities, om die in field recordings live vast te leggen in haar oorspronkelijke context.

Ondertussen verschenen er 25 releases op het label. Eerst met focus op de eigen regio, maar al snel ook met zang en instrumentale muziek uit de rest van de Kaukasus. Stad en land werden afgereisd, in Dagestan, Noord-Ossetië en Tsjetsjenië, maar ook het naburige Abchazië en Azerbeidzjan, om opnames te maken van de lokale folklore. Hiermee in de voetsporen tredend van de beroemde Alan Lomax en het Amerikaanse Smithsonian Institute.

Op initiatief van Yugofuturism en Welcome to the Village, zijn Khalilov en Ored Recordings komende zomer voor het eerst te gast op een aantal Nederlandse festival en podia. Uiteraard brengt hij een bijzondere muzikale afvaardiging mee: de beroemde muzikant en verhalenverteller Zaur Nagoy uit Adygeya en de band Jrpjej uit Nalchik, die traditionele Circassische muziek speelt met onder andere een shichepshin (Circassische viool) en apapshin (een driesnarige gitaar).