Performanceprogramma #WTTV19: 200.000 meelwormen, 750 kilo gips en toekomstvoorspellende kinderen

Internationale line-up vol NL premières

Met trots bevestigen we vandaag twaalf performances waar je op #WTTV19 over struikelt. Met vijf Nederlandse premières van toonaangevende internationale makers en ook twee premières van Nederlands talent.

https://www.youtube.com/watch?v=r14Fv7a7cOY

Jonathan Offereins, programmeur podiumkunst, licht toe: “We hebben gezocht naar voorstellingen die niet een voorspelbare presentatievorm hebben, geen zalen met zittend publiek, maar makers die de grenzen opzoeken. Van één-op-één ervaringen tot expressieve theaterconcerten en van provocatieve dans tot schitterende performance-installaties die soms urenlang duren

Een goed voorbeeld is de openingsvoorstelling Ghost Writer and The Broken Hand Break van Miet Warlop, een westerse versie van de wervelende dans van de Soefi derwisjen. Een religieus ritueel dat transformeert tot een rockconcert, van geconcentreerde wentelingen naar opzwepende gitaren en rauwe teksten.

Een voorstelling die juist een intieme ontmoeting oplevert is Sparks of Resistance. De Italiaanse beeldend kunstenaar Francesca Grilli nodigt het publiek uit om orakels te bezoeken, ze leidt Friese kinderen op tot geharnaste voorspellers van de toekomst.

Nog een project dat een uniek perspectief werpt op onze toekomst op deze aarde is de installatie van Recoil Performance Group. Hierin leven een mens en 200.000 meelwormen zij aan zij, terwijl de wormen met veel kabaal plastic eten. Circulariteit werd nog nooit zo treffend en beeldend samengevat.

De Oostenrijkse choreografe Doris Uhlich bouwt een feestje met mensen uit de omgeving. Zij geeft workshops aan dansliefhebbers (geen ervaring vereist, opgeven kan snel via onze site). Haar solovoorstelling Seismic Dancer mondt uit in een naakte rave-party op opzwepende technobeats.

Concerten zijn er van performance (en queer-) grootheden Ivo Dimchev en CHRISTEENE. Hilde Sandvold brengt haar solo Dans, for Satan naar de Groene Ster.

Ook jonge Nederlandse kunstenaars komen volop aan bod. Club Gewalt brengt een ode aan Nina Hagen onder het alter ego Herr Hamsterfleisch. Teddy’s Last Ride laat hun ‘spaceship’ met daarin alien Andy Smart landen in de Groene Ster. Sieger Baljon is een moderne sjamaan die in het bos de mensheid zal bezweren. Op het strand verandert het Amsterdamse collectief Wild Vlees twee mensen in standbeelden tijdens hun voorstelling When everything is human, the human is an entirely different thing.

De hele line-up tot nu toe vind je op onze programmapagina. Tickets koop je hier.

Nieuws

Ben jij die creatieve geest die met hamer en spijkers, boormachine, touw en kwast de Groene Ster omtovert tot het festivalterrein waarvan je altijd al hebt gedroomd?

Wat in 2012 begon als een idee om Leeuwarden een meerdaags festival te geven, groeide onder zijn artistieke leiding uit tot een vaste waarde in het Nederlandse festivallandschap. Na acht edities neemt Sjoerd Bootsma afscheid als artistiek directeur van Welcome to The Village. Hij draagt het stokje over aan Eva van Netten.