Doe mee aan de indrukwekkende, activistische voorstelling van LASTESIS

Maak jij je hard voor vrijheid in alle vormen? Wil je een vuist maken tegen geweld jegens vrouwen? Dan roepen we je op om deel te nemen aan de indrukwekkende, activistische voorstelling ‘RESISTANCE or the vindication of a collective right’.

LASTESIS is een artistiek, feministisch collectief uit Valparaíso, Chili. De naam LASTESIS betekent ‘de stellingen’, en verwijst naar hun belangstelling voor feministische theorie. De groep zet complexe onderwerpen om in pakkende teksten, gecombineerd met kunst, geluid, graphics en kledingontwerpen.

In 2019 vertoont LASTESIS de performance ‘The Rapist Is You’ in Chili, ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Het lied, gecombineerd met muziek en danspassen, is een levendig en indrukwekkend straatprotest. Samen met duizenden andere mensen maakt LASTESIS de boodschap universeel verstaanbaar. De video van het straatprotest gaat viral en ‘The Rapist is You’ krijgt navolging in heel Zuid-Amerika, en vervolgens in de rest van de wereld.

Sommige vrouwen deden het geblinddoekt of met groene sjaals om (als symbool voor de strijd voor legale abortus). Velen deden het in feestjurken – waarmee ze hun recht benadrukten om zich op te maken zonder bang te hoeven zijn voor aanvallen – of zelfs topless als een manier om de autonomie over hun lichaam terug te winnen.

Dit is een primeur, want LASTESIS komt voor het eerst naar Nederland! We voelen ons super vereerd en kijken uit naar de samenwerking op het festival.

OPEN CALL LASTESIS

Wie zoeken we?
We zoeken ongeveer 40 verschillende vrouwen of mensen uit de queer-community die mee willen doen in een gezamenlijke voorstelling. Hierbij zijn alle leeftijden, genders en lichamen welkom.

Wat ga je doen?
Samen met LASTESIS werk je aan de voorstelling ‘RESISTANCE or the vindication of a collective right’. Dit valt samen met een aantal creatieve workshops. De performance is geïnspireerd op ideeën van Judith Butler, Maria Lugones en Paul B. Preciado: filosofen die onderzoek doen naar gender, feminisme, identiteit en seksualiteit. Tijdens de workshops gaan we niet alleen in op de theorie, maar er is ook veel ruimte voor persoonlijke verhalen en ervaringen. Het eindresultaat wordt getoond op Welcome to The Village.

Met deze voorstellingen openen ze het gesprek over een leven vrij van geweld. Iets waar iedereen recht op heeft. Daarom maken we gezamenlijk een vuist!

Wanneer?
Om mee te doen aan de voorstelling vragen we je aanwezig te zijn bij de creatieve workshops en de eindperformance. De voorstelling vindt plaats op vrijdag 15 juli om 21:30 uur in De Harmonie, tijdens Welcome to the Village. De workshopdagen voorafgaand vinden plaats op 12, 13 & 14 juli in Leeuwarden. Inschrijven kan via dit formulier.

Tijden en andere specifieke informatie over de workshops ontvang je na inschrijving.

Nieuws

Met pijn in ons hart hebben we het besluit genomen om het festival Welcome to Village in 2023 niet door te laten gaan. De afgelopen tijd werkten we keihard aan de zoektocht naar een nieuwe locatie. Het is niet gelukt om op tijd een geschikte plek te vinden. Hierdoor kunnen we het festival niet met […]

Maar: Welcome to The Village zet door!