tsjisse-talsma

“Ik geef het verhaal van WTTV18 een gezicht door de tijd”

De fonkelnieuwe huisstijl van Welcome to The Village wordt gesierd door een aantal vrolijk gekleurde illustraties. Tsjisse Talsma is het creatieve brein achter dit moois en licht zijn verhaal graag toe.

“In 2015 liep ik over het festivalterrein, ik kwam speciaal voor een optreden van The Growlers en vond het toen al een te gek festival. Als tekenaar springen er de hele dag beelden door mijn hoofd, die ik later verwerk in schetsen, zo ook mijn herinneringen aan veel van wat ik die dag tegenkwam.” Toen Tsjisse door BW H ontwerpers werd benaderd om illustraties te maken voor het festival, legde hij direct de link tussen de beelden in zijn hoofd en het schetsboekje, een goed uitgangspunt voor het eerste beeld. Zijn illustraties (er komen vier in totaal) zijn geen losse afbeeldingen, maar vormen samen een leporello.

“Een leporello kun je zien als een harmonicaboek, waarbij je niet door pagina’s of bladzijden bladert, maar waarbij – dankzij de zigzag pagina’s – het verhaal zich steeds verder uitbreidt.” De naam komt uit de opera Don Giovanni van Mozart. Leporello was de knecht van Don Juan en had de taak om alle veroveringen van zijn meester bij te houden in een boekje, voor elke vrouw een bladzijde erbij. Gezien de vele vrouwen van Don Juan leek er maar geen einde te komen aan het verhaal, het boekje werd steeds langer. “Dankzij het langwerpige formaat lees je als het ware een verhaal op een tijdlijn, vergelijkbaar met het festival zelf. Het proces wat Welcome to The Village doormaakt in de aanloop naar het festival, geef ik een gezicht door de tijd heen.”

“Er zijn in dit verhaal heel veel dingen te ontdekken, net als op het festival zelf.” Alles uitleggen of verklaren wat je ziet op de illustratie is niet nodig. “Wanneer je een verhaal open laat, dan is het niet alleen van de maker, de ander geeft er juist een eigen invulling aan.” Bovendien is niet alles meteen een op een te herleiden. “Ik wil een spel uitlokken waar sommige aanknopingspunten letterlijk terugkeren en anderen een zoektocht zijn. De kat bijvoorbeeld is vrij letterlijk een verwijzing naar Grauwe Kat als podium. De rest verklap ik niet!”

Binnenkort meer werk van Tsjisse, hou onze site en socials in de gaten. Het verhaal is nog niet af!

Meer werk zien van Tsjisse? Bekijk vooral zijn eigen website maar ook die van Knetterijs, het collectief waar Tsjisse bij aangesloten is.

Nieuws

We zijn los! 

‘Bianca heeft de rust bewaard in woelige tijden. Ze begeeft zich als directeur tussen de vrijwillige medewerkers. Ze heeft de club bij elkaar gehouden en mede door haar standvastigheid organiseren we ook in 2019 Welcome to The Village in de Groene Ster. ‘