Honderd jaar oude kroket de lucht in: tijd voor de Snackbar van de Toekomst!

Geef toe: hoe duurzaam en gezond we ook willen leven, soms is níets zo lekker als een goed bakje frituur op z’n tijd.

Of je nu aan het zwembad ligt, aan het verhuizen bent, na het stappen een vette hap lust of even snel moet eten en geen tijd hebt om te koken. Een bezoek aan de snackbar blijft een onaangetaste en vooral onveranderde hobby voor velen. Maar willen we niet eens wat anders proberen dan het gebruikelijke kroketje, de frikandel speciaal of een patatje oorlog? We gaan het ontdekken in de Snackbar van de Toekomst!

Na Koe Janneke, het mannenvlees en de pony’s van afgelopen edities nemen we dit jaar een heel Hollandse traditie onder de loep. Samen met de bekende Groningse snackspecialist Marco Agema, chef Willem Schaafsma en leerlingen van ROC Friese Poort steken we de gouwe ouwe snackbar in een futuristische jas. Marco Agema: “De frikandel is sinds de jaren ‘50 niet veranderd, de kroket zelfs al honderd jaar hetzelfde. Snacken is een absolute traditie, want kom niet aan iemands nachtelijke frietje of bitterbal.” Daartegenover staat wel hoe enorm de snackindustrie is. “Dit geldt niet alleen voor het frietje, de frikandel en de kaassoufflé, maar juist ook voor de afvalverwerking, energieverbruik en vervoerskilometers. Daarom is de vraag hoe we de snackbar op een realistische en geloofwaardige wijze kunnen innoveren zonder die geliefde traditie overboord te zetten.”

De Snackbar van de Toekomst vind je op het culinaire speelveld van restaurant Baaiduinen en ook in het innovatielab DORP.

ONDERZOEK, ONTWIKKELING EN GANZENVLEES

Chef Willem Schaafsma ontwikkelt samen met leerlingen van ROC Friese Poort vier nieuwe snacks die tijdens het festival kan happen in restaurant Baaiduinen. Ze richten zich op de ontwikkeling van snacks met meer voedingswaarde, minder zout en suiker en korte en lokale voedselketens, dus minder vervoerskilometers. En dat betekent opnieuw een bijzonder stukje vlees op tafel: ganzen.

De ganzenpopulatie neemt namelijk in een snel tempo toe in Friesland. “Het blijkt dat trekganzen het hier zo naar hun zin hebben dat ze niet meer verder trekken. Hiermee verandert de populatie in een plaag; landbouw en natuur ondervinden er behoorlijke overlast en schade van en een groot aantal ganzen moet worden geschoten. Omdat weggooien nu eenmaal zonde is, staat de snackgans bij ons op het menu,” aldus chefkok Willem Schaafsma.

KREKELFRIET EN SNACKATHON

Een week voor het festival begint trappen we al af met het innovatieprogramma DORP, dit jaar omgetoverd tot een officieel snacklab. Wetenschappers, bezoekers, start-ups, vrijwilligers en kunstenaars dagen elkaar uit om tijdens een 10-daagse Snackathon concrete, realistische en inzetbare producten en verdienmodellen te ontwikkelen die tijdens het festival in de praktijk kunnen worden gebracht. Het doel is om tenminste vijf nieuwe snacks te ontwikkelen, waaronder friet van insecten. De snacks worden getest en verkocht op het festivalterrein. Binnen de Snackathon is ruimte voor dertig projecten, ondernemers en andere snackinnovators, die hun eigen ideeën en concepten willen doorontwikkelen tot een product dat daadwerkelijk in de snackbar kan komen te liggen. DORP opent op 13 juli de deuren.

AANMELDEN SNACKATHON

Heb jij een vet (ha!) idee en wil je mee snacken en experimenteren in het snacklab? Een week lang mag je experimenteren in onze festivalkeuken, krijg je inspiratie, coaching en masterclasses op het gebied van circulaire economie, duurzaam voedsel en businessmodellen én on top of all een werkbudget van €500,-. Meer info en aanmelden? Check snel hier om mee te doen met de Snackathon!

Er wordt tijdens het festival natuurlijk niet alleen gegeten. Net als voorgaande jaren is er ook een inhoudelijk programma met sprekers als Wilbert van de Kamp (Slow Food Youth Network, VICE Munchies, ikwilpret) en Guus Thijssen van Guustronomie, foodvlogger Leonie ter Veld en foodblogger en snackspert Eke Bosman. Natuurlijk is er op het terrein naast de snackbar ook weer het altijd gezellige foodplein met verschillende kraampjes. Hierbij is nadrukkelijk aandacht besteed aan een lokaal en logisch karakter, met voldoende vegetarische en vegan opties. Met andere woorden: no need to eat your heart out, want ook dit jaar weer heerlijke en vernieuwende etenswaardigheden op het menu!

Nieuws

We zijn los! 

‘Bianca heeft de rust bewaard in woelige tijden. Ze begeeft zich als directeur tussen de vrijwillige medewerkers. Ze heeft de club bij elkaar gehouden en mede door haar standvastigheid organiseren we ook in 2019 Welcome to The Village in de Groene Ster. ‘