Hoe komen mensen eigenlijk op Welcome to the Village terecht?

Column Jan van Tienen

Vandaag is Welcome to The Village officieel begonnen. De feestelijkste dorpelingen van Leeuwarden verzamelden zich bij De Groene Ster, klaar om er iets moois van te maken. Maar hoe komt iedereen op het festival terecht? Dat vroeg ik de mensen in een korte rondgang op de de donderdag. 

Rick

Rick Slagter is fotograaf voor 3voor12, en voor een Amerikaanse website die over de hele wereld pop-correspondenten verzamelt om van over de hele wereld de mooiste fotografie te verzamelen. Hij zegt: “Ik ben hier oorspronkelijk terecht gekomen doordat Eva van Netten (programmeur bij WTTV en muzikant – Jan) vertelde dat dit festival van start zou gaan. Dat eerste jaar, zeven jaar terug, heb ik me aangemeld bij 3voor12 om te fotograferen en kwam ik langs bij WTTV. Eva speelde met haar band Black Box Red, en terwijl ze speelde, ging het ongelofelijk onweren. Iedereen op het terrein moest schuilen bij het Aquapark. Toen we terugkwamen, waren ze alweer aan het spelen alsof er niks aan de hand was, alsof ze altijd al hadden gespeeld en nooit waren opgehouden. Ik weet niet wat dat precies betekent, dat staat me gewoon nog heel goed bij, daarom noem ik het nu. In ieder geval kom ik sindsdien ieder jaar terug.” Lach naar Rick als hij fotografeert en groet hem. Ik weet niet precies waarom, maar dat moet je gewoon maar doen.

Jort

Jort Bollen kwam in 2015 met zijn beste maat bij WTTV, als bezoeker. Het jaar daarop werd hij stagiair. Nu is hij organisatie-coördinator. “Zo is het gegaan”, zegt hij. Het meest kijkt hij uit naar Amadou en Mariam. Hij is gelukkig.

Habtamu

Habtamu de Hoop (20) is presentator van het programma Klokhuis en raadslid in Leeuwarden. Hij is spreker bij Tienskip, een programma waarbij jongeren kennismaken met het politieke proces en vandaag, in de Blessum-tent, met elkaar praten over de vraag wat er voor nodig zou zijn zouden zij in 2038 nog in Friesland willen wonen. Habtamu heeft net een vlammende speech gegeven over vrouwenkiesrecht en waarom het zo ontzettend belangrijk is dat iedereen (zeker ook jongeren), deel uitmaakt van het politieke proces. “Ik werk in Hilversum maar woon in Leeuwarden. Ik kaats hier en speel voetbal, mijn hele sociale leven speelt zich hier af, dus ik blijf hier wonen. Dat moet officieel ook als je raadslid bent, maar ik doe het met liefde”, zegt hij. De reden dat Habtamu dus op WTTV is, is simpel: Tienskip had hem gevraagd, hij vind het een schitterend initiatief, dus ja, dan is het geen grote moeite. (Ik vroeg een van de organisatoren van Tienskip, Jeppe Kok (22), hoe zij hier terecht waren gekomen, en ze vertelden dat Sjoerd Bootsma, artistiek leider van WTTV, hen al tijden adviseert en ze vroeg om hier op het festival jongeren in gesprek te laten gaan. Met het risico dat dit stuk te lang wordt: er waren meerdere Statenleden en Wethouders aanwezig bij de middag, het was een succes.)

Twee leden van The Resurrection

“Dit is pas ons derde optreden”, zegt Wytse, van de band The Resurrection. “We hadden onlangs de release van onze eerste plaat, daar hebben we alles voor gegeven. De programmeur, Nick, zei dat hij ons eigenlijk voor volgend jaar wilde bewaren, maar dat ze nu ze al niet meer om ons heen konden! Wij blij hoor. We zien je zo bij ons optreden!”

Brecht, Marjette, Jantien en Jitske

Op de camping, in een van de eerste tenten die je ziet, versierd met een schitterende vintage lamp en ditto kleedjes, zitten Brecht (19), Marjette (28), Jantien (34) en Jitske (33). Ze kennen elkaar van het toneel: daar spelen ze samen in. Ze werken in het onderwijs, in de zorg voor jongeren, Jitske heeft een winkel in tweedehands spullen, de Oprommer Loads in Oude Bildtzijl, vandaar de zeer patente aankleding van hun tent. “Wij zijn hier vanwege de sappige verhalen!”, joelen ze, en als ik vraag wat die sappige verhalen zijn, blijkt dat de schoonzus van een van hen heeft verteld dat het hier een hippie-sfeer is. “Alles mag hier, hoorden we, vrijheid, blijheid, broederschap”, zei Jantien. Het is hun eerste jaar op het festival. “Wil je een biertje?”, vragen ze. Terwijl ik het biertje drink en we zitten te kletsen hoor ik dat hun buren ongelofelijk aardig waren, dat ze enorm uitkijken naar de naakte rave en naar het feit dat ‘de mannen’ morgen komen met de kinderen. “We blijven tot maandagochtend hoor!”, zeggen ze. Ze hebben er vier in totaal: vier blonde meiden van de leeftijd 5 tot en met 9. Ze beloofden me overigens dat ik flinke Friesland-punten zou scoren als ik niet zou opschrijven dat ze uit Berlikum komen, maar uit Berltsum, en als ik erbij zou vermelden dat het stadsrechten heeft zou ik al helemaal getapt zijn. Bij dezen dan.

Elena en Sita

“We zijn hier via Band of Volunteers. Die zetten vrijwilligers uit op heel veel plekken in Friesland. We wilden Welcome to the Village meemaken.” Of ze nog meer te vertellen hebben daarover? “We hopen dat het zo stopt met regenen.” Niet echt een antwoord, maar het schept een band, want ik hoopte dat ook! Daarna stopte het met regenen.

Jan van Tienen (ik, uw festivalcolumnist)

Ik ben Jan van Tienen, ik ben schrijver en mag de komende dagen rondlopen op WTTV om allerlei impertinente vragen aan iedereen voor te leggen die ik tegenkom. De resultaten daarvan worden hier op de site gepubliceerd. Ik beloof overigens ook pertinente vragen te stellen. Heb je zelf een mooi verhaal van hoe je op het festival terecht bent gekomen, mail je me dan op janvantienen@gmail.com? Ik ben hier overigens terecht gekomen doordat hoofd marketing Chris Moorman me vroeg, en dat is reuze. Bedankt! Zwaai naar me als je me ziet.

 

Nieuws

Met pijn in ons hart hebben we het besluit genomen om het festival Welcome to Village in 2023 niet door te laten gaan. De afgelopen tijd werkten we keihard aan de zoektocht naar een nieuwe locatie. Het is niet gelukt om op tijd een geschikte plek te vinden. Hierdoor kunnen we het festival niet met […]

Maar: Welcome to The Village zet door!