Boer zoekt poep

Fides Lapidaire (sociaal designer) is begonnen met het bouwen van een food truck om mensen te informeren dat er droge toiletten bestaan die onze uitwerpselen in een compost om kunnen vormen die boeren op hun land kunnen gebruiken. Maar we moeten ook de sociale problemen oplossen, mensen houden niet van om te praten over hun poep en zien er zeker de waarde niet van in. Kun je de ware waarde van poep tonen?

LocalWise & Studio Fides Lapidaire

LocalWise helpt bij het realiseren van ideeën voor lokale water-, sanitatie- en energievoorzieningen: ontwerp, advies, cursussen, projectbegeleiding en verkoop van doe-het-zelfpakketten. Veel projecten zijn in samenwerking met partners. We werken aan een samenleving waarin we kunnen genieten van een samenwerking tussen mens, natuur en technologie. LocalWise is een initiatief van Fedde Jorritsma.

Als Social Designer ontwerpt Fides Lapidaire nieuwe manieren om naar maatschappelijke vraagstukken te kijken en deze aan te pakken. Ze gebruikt haar creatieve denkwijzen om, samen met de betrokkenen, alternatieve perspectieven te ontdekken en vanuit daar concrete handelingen voor te stellen. Het is haar overtuiging dat het creatieve repertoire een belangrijke rol kan spelen in het vormgeven van de samenleving.

De waarde van poep

Een van de problemen wereldwijd is dat we veel voedingsstoffen en mineralen uit de grond halen in ons voedsel, maar dit aanbod is beperkt zolang we de cirkel niet sluiten. We halen niet alle voedingsstoffen uit ons voedsel en lozen ze op het toilet. Onze urine en uitwerpselen belanden dan in het riool die bij de waterzuiveringsinstallatie terechtkomt. De voedingsstoffen en mineralen die ze eruit filteren worden dan verbrand omdat ze niet langer bruikbaar zijn wanneer ze worden gemengd met andere afvalwaterstromen.

Aan het andere eind van het verhaal gebruiken boeren in Nederland nog steeds onhoudbare meststoffen en hebben in veel delen van de wereld last van bodemdegradatie vanwege een tekort aan voedingsstoffen. Daarom is het zo belangrijk om onze urine en ontlasting weer op het landbouwland te krijgen om de cirkel te sluiten en meer gebruik te maken van onze poep!

Binnen deze uitdaging willen we mensen bewust maken dat hun uitwerpselen geen afval is die ze weg moeten spoelen, maar dat onze uitwerpselen waarde hebben voor onze voedselvoorziening. LocalWise en Fides Lapidaire vragen het DORPteam om mensen bewust te maken van de waarde van poep en hoe hard we dit nodig hebben voor onze voedselvoorziening.

Dit zijn de randvoorwaarden

  • Moet onderdeel zijn van de foodtruck
  • Mag niet uit de foodtruck steken in de rijmodus
  • Moet gebeuren in het toilet
  • Moet circulair zijn

Kom dit project bekijken op DORP

De DORPelingen werken de hele week hard aan deze uitdaging. Ben jij Welcome to the Village bezoeker? Kom dan ook zeker hier een kijkje nemen op het DORPeiland.

Meer informatie

Stuur voor meer informatie over dit project een e-mail naar dorp@welcometothevillage.nl.