Bijenhotel

Omrin is op zoek naar een prototype voor een Omrin bijenhotel, die op Ecopark de Wierde, op milieustraten, bij (ondergrondse) containers , wellicht bij jou thuis en/of op willekeurig plaatsen binnen gemeenten geplaatst kan worden.

Omrin

Omrin is inzamelaar en verwerker van afval. De inzameling doen ze voor ruim 180.000 Noordelijke huishoudens en ruim 7.000 bedrijven. De verwerking doen zij voor circa 800.000 huishoudens en vele bedrijven. Omrin zet alles op alles om uit afval zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen en duurzame energie te produceren. De naam ‘Omrin’, Fries voor ‘Kringloop’, sluit al prima aan bij de uitdagingen waarvoor wij ons als samenleving en onderneming gesteld zien. Samen halen we alles eruit.

Een bijenhotel

Onlangs heeft Omrin het bijenpact ondertekend en werken ze op Ecopark de Wierde actief aan meer biodiversiteit, zo lopen er bijvoorbeeld schapen op de stortplaats. Zonder biodiversiteit geen circulaire economie en geen aardbei op je beschuit. Uit het project biodiversiteit is deze opdracht gekomen. Door Omrin bijenhotels kan Omrin een heel andere uitstraling krijgen en meer worden dan een afvalverwerker. Daarbij kan afval (denk aan een negatieve geur) en bloemen (denk aan een positieve geur) elkaar versterken. Tevens is het de verwachting dat door het plaatsen van bijenhotels bij containers ook het gedrag van mensen wordt beïnvloed, waardoor er minder afval bij containers wordt gedumpt.

Omrin is op zoek naar een prototype voor een Omrin bijenhotel, die op Ecopark de Wierde, op milieustraten, bij (ondergrondse) containers , wellicht bij jou thuis en/of op willekeurig plaatsen binnen gemeenten geplaatst kan worden.

Dit zijn de randvoorwaarden

  • Alle bouwmaterialen zijn zoveel mogelijk afkomstig van afvalproducten en moeten makkelijk te verkrijgen zijn, zodat het bijenhotel ook “in serie” kan worden gebouwd;
  • Het product kan gebouwd worden door medewerkers van Caparis;
  • Het is een robuust product;
  • Het kan eenvoudig worden geplaatst;
  • Het is duidelijk herkenbaar als Omrin bijenhotel;
  • Maak een plan hoe de omgeving rond de Omrin bijenhotels er uit moet zien, denk hierbij aan bloemen ed. maar houd er rekening mee dat de ruimte op veel plekken beperkt is (denk bijvoorbeeld aan ondergrondse containers);
  • Bedenk een plan hoe dit product “commercieel” in de markt gezet kan worden;
  • Geef aan welke dienst/service hierbij past om hier een community omheen te bouwen.

Kom dit project bekijken op DORP

De DORPelingen werken de hele week hard aan deze uitdaging. Ben jij Welcome to the Village bezoeker? Kom dan ook zeker hier een kijkje nemen op het DORPeiland.

Meer informatie

Stuur voor meer informatie over dit project een e-mail naar dorp@welcometothevillage.nl.