Column Jan van Tienen: Over hoe een dorp samenkomt als het feestgevoel verstoord wordt

Jan van Tienen, onze huiscolumnist, is de hele week aanwezig in ons festivaldorp. Hij zat gisteravond dus op de eerste rang toen we backstage de stekker uit de donderdagavond moesten trekken. Hieronder lees je zijn column:

Welcome to The Village maakte zich op voor een goed feest dit jaar, voor het eerst op donderdagavond ook, in plaats van de gebruikelijke vrijdagavond. Warhola had een mooi optreden gegeven, Sven Hammond was op stoom, de drank klaterde, de vibe was zoet. Iets voor twaalven ging het geluid uit – de gemeente dreigde met een fikse dwangsom.

Als rechtgeaarde festivalcolumnist en maagdelijke bezoeker van het festival had ik tot dan toe mijn ogen al uitgekeken. Ik had een rechter in spe gesproken die de hele week als vrijwilliger waterleidingen had aangelegd om het festivalterrein feestklaar te maken. Ik zag een man die met een ezel uit Parijs was komen lopen. Studenten van de TU Delft, kunstenaars en andere vrijgevochten zielen waren aan het timmeren en zagen aan projecten om de wereld beter te maken. Vrijwilligers en bezoekers sloegen handen ineen om een gemoedelijk festivaldorp te creëren. En net toen het feest lekker aan het pompen sloeg – muziek uit, balen.

Hoe reageert zo’n gemoedelijk dorp vervolgens? Ik heb het eens bekeken en heb moeten constateren dat het antwoord is: al met al best goed! Een greep uit de reacties, chronologisch verteld:

Verdriet
Sven Hammond moet stoppen met spelen, en de muziek gaat uit. Mensen riepen boe. De organisatie schrikt zich een brandende hoepel.

Dagend besef
Als de muziek uitgaat en een feest onderbroken wordt moet je als festival snel ingrijpen. Eerst moet je zelf te weten komen wat er aan de hand is, en daar iets van aan de mensen gaan uitleggen. Dit alles in een sfeer van betrekkelijke stress en ellende: komt het vanavond nog goed, kan je die dwangsom betalen, hoe hou je mensen tevreden, wat zeg je tegen artiesten, wat betekent dit voor de rest van het festival, voor alle vrijwilligers die je vanuit de goedheid van hun hart en betrokkenheid komen helpen? Komt dit goed?

Korte en langere termijnplannen maken
Als de ergste vloeken gevloekt zijn komt er snel een plan: festivalbezoekers inlichten, gemeente bellen, handhavers te woord staan, social media updaten. Sjoerd op het podium van Grootegast: “We balen enorm, het geluid is voor nu even uit. Volgens de gemeente overschrijden we de toegestane geluidsnormen, dat gebeurt al als het geluid uit is en het publiek alleen maar juicht. We snappen er even niks van, we werken aan een oplossing, heel snel meer!”

Begrip
Ian, een bezoeker in Grootegast die in Leeuwarden woont, vindt het jammer dat het zo loopt, maar hij vindt het ook een beetje stom van de gemeente. “Het is ook sneu voor de dj”, zegt hij, “die doet z’n best, maar vind het ook jammer dat hij niet kan verder draaien. Dat zie je wel aan zijn gezichtsuitdrukking. Nou ja, morgen weer een dag!” Op Facebook schrijft Roel: Morgen gemeente bellen dat ik last heb van #geluidsonderlast. DJ Ed Rock wordt uitgeluid met een schreeuwend ‘Edje bedankt, Edje bedankt’. Ed proost met het publiek.

Originele ideeen
Iemand op social media biedt aan vandaag een akoestisch protest te spelen bij het gemeentehuis. Sjoerd Bootsma appte als joke dat het leuk zou zijn het festival maandag op Marktplaats te zetten, om te zien of een andere gemeente het misschien komend jaar wil overnemen.

Feesten
Zoals Jeff Goldblum ooit in Jurassic Park zei: Party finds a way. Op de festivalcampings werd tot diep in de nacht geraved, bier gedronken en tosti’s gegeten.

Niks aan de fucking hand
Een man met een knoepert van een joint in de hand vraag ik wat hij van de avond vond. Met een vette, vuile grijns zegt hij: “Fantastisch! Eigenlijk niets van meegekregen.”

Memes

 

En door
De volgende ochtend moet iedereen na de kater weer even opstarten, maar wel met goede moed. Een medewerker die moet huilen omdat hij zo hard meeleeft met het festival krijgt een liefdevolle knuffel. En dan gaat iedereen weer snoeihard aan het werk.

 

Foto door Jan-Willem Bullée

Nieuws

Met pijn in ons hart hebben we het besluit genomen om het festival Welcome to Village in 2023 niet door te laten gaan. De afgelopen tijd werkten we keihard aan de zoektocht naar een nieuwe locatie. Het is niet gelukt om op tijd een geschikte plek te vinden. Hierdoor kunnen we het festival niet met […]

Maar: Welcome to The Village zet door!