Festivalrestaurant

Concurrenten worden partners tijdens Welcome to The Village. Samen met Eindeloos, Sems en de Markies verzorgen we op Baaiduinen ons eigen festivalrestaurant met lokaal en lekker eten en drinken. De jaarlijks wisselende, en echt bijzondere gerechten gaan prima samen met speciaalbier of een bijpassende wijn. Het bier wordt verzorgd door de bierkenners van het Speciaalbier café de Markies. De wijn wordt geschonken en aangeraden door Restaurant Sems. Drie Leeuwarder ondernemingen die samen met ons een tof menu samenstellen. Voor de fijnproevers!

Eerder stond dit al op de menukaart:

  • Koe Janneke

Janneke is onvruchtbaar, en dus geeft ze geen melk meer. Voor Boer Brunia is Janneke daarom niet rendabel maar voor ons en Willem Schaafsma van Restaurant Eindeloos wel. Samen kochten we de koe om er zo'n veertienhonderd maaltijden van te maken. We gebruiken namelijk de hele koe, op de hersenen na. Janneke is een mooi voorbeeld van een logische voedselketen: een keten waarin boer, kok en festival profijt hebben van een dier dat een goed leven heeft gehad.

  • Mannenvlees

Op ons festival geldt een ‘men only’ beleid. Maar dan op de menukaart. In het festivalrestaurant Baaiduinen wordt namelijk alleen maar mannenvlees geserveerd. In de voedselindustrie zijn vrouwen waardevoller dan mannen, vanwege de eieren die ze leggen, de melk die ze geven en de kleintjes die ze baren. Vanwege de lage economische waarde worden veel mannetjes vergast, naar de mesterij gebracht of geëxporteerd. Daarvoor hebben we samen met Restaurant Eindeloos en Restaurant Sems naast drie stiertjes ook honderd leghaantjes en twintig bokjes gekocht.