We maakten bier van kraanwater

Ha! Heel Nederland brouwt, zou je kunnen zeggen, want de zelfgemaakte biertjes poppen overal de leidingen uit. Een zelfgemaakt biertje, dat hebben wij komend jaar ook. Maar dan wel op een bijzondere manier: de slimmerikken die zich bezighouden met ons innovatieproject DORP hebben bier weten te maken van kraanwater. Lees verder voor uitleg, zoveel mogelijk in Jip-en-Janneke-taal.

Goed, sleep jezelf even door deze uitleg heen: een goed biertje staat of valt met de pH-waarde. Oftewel: de hardheid van het water. Om de ph-waarde van het water bij te stellen is er gezocht naar een oplossing om het bier te verlichten. En daar lag ook de sleutel van ons nieuwe brouwproces. Door het CO2-gas in het bier te vervangen door Kr-Gas (Krypton) lukte het om het brouwproces in te korten. Normaliter is het brouwen een nogal precies werk waar veel energie voor nodig is en waar meerdere keren het mengsel van water, hop, gist, suikers en vele andere toevoegingen verwarmd en gekoeld moeten worden. Door dus (snap je het nog, want nu komt het) gebruik te maken van Kr-Gas waren een hoop ingredienten niet meer nodig.

Oftewel: we kunnen stellen dat onze nerds water in bier hebben laten veranderen. Als alles goed gaat is het biertje te drinken tijdens het festival.