Update vanaf de Groene Ster!

Het is vrijdagmiddag 14 juli een uur of drie, wanneer er voor een bruggetje ruim honderd ondernemers, wetenschappers, studenten en andere slimme mensen ongeduldig staan te trappelen. Het zijn DORPelingen, die naar hun DORP willen, ons innovatieproject op het eilandje aan de andere kant van het water. Vanaf nu wordt hier tien dagen lang non-stop en keihard gewerkt aan duurzame prototypes, innovaties en andere ideeën, die de wereld net even wat mooier kunnen maken. Of, zoals een student het verwoordt: “We gaan gewoon tien dagen rammen en beuken zodat we aan het einde van Welcome to The Village ook echt iets hebben dat werkt en het festival duurzamer maakt en daarna de rest van de wereld.” 

Als de DORPelingen de brug over lopen, krijgen ze een opdracht mee; “Zet je telefoon uit zodra je in DORP bent,” zegt Ritzo ten Cate in zijn gele regenjas. “Zonder die afleiding ben je veel creatiever en socialer.” Even later krijgt iedereen de nodige instructies mee tijdens de officieuze opening. Veiligheidsvoorschriften, een uitgebreide wie-is-wie, dat soort zaken. Festivalbaas Sjoerd Bootsma mag zelfs een heus lintje doorknippen en vertelt dat hij eigenlijk nooit meer nerveus is, behalve nu.

De sfeer is goed. Deelnemers lachen opgewonden, alsof ze in de rij staan voor de achtbaan, een achtbaan die de komende tien dagen duurt. Wil je op de hoogte blijven van DORP, check dan de DORPsblog.
 
Vandaag, zaterdag 15 juli, is de sfeer helemaal top omdat het droog en zonnig is :-). De DORPelingen lopen door elkaar heen op het eilandje terwijl om hun heen de opbouw voor het festival ook in volle gang is. Er wordt een tent van composteerbaar materiaal opgezet, in een yurt legt EID Raw Materials aan tien startups tegelijkertijd uit hoe ze effectiever kunnen werken, en een ander team koppelt zonnepanelen aan batterijen. Temidden van al die intellectuele chaos, drukken verderop een paar mannen net zo onverstoorbaar dikke zwarte buizen de grond in. Het zijn de vaders van festivalmedewerkers, die met de hulp van Waterworks en onze partner Vitens een waterleiding van ongeveer een kilometer lang aanleggen. 

Dan kunnen we op het festival zowel backstage als op het terrein met z’n allen gratis kraanwater drinken en daarmee meteen 3000 plastic flesjes besparen. Zie je, dat is ook weer zo’n stukje duurzame innovatie. Dat hele circulaire festival in 2022? dat wordt nog wel eens wat.