This is how you bierbrouw #1

We zijn dus al een poosje bezig met de voorbereidingen voor #wttv16. En daar hoort ook bij dat we ons eigen bier brouwen, zoals je vast al had gelezen. Dus hebben we met Speciaalbiercafé de Markies in Admiraals BierBrouwerij al doende geleerd hoe dat moet. Het resultaat: duizend liter bier, te veel woordgrapjes en een uitleg. This is how you bierbrouw, deel 1!

Je gaat dus naar een brouwer. Dat is een duidelijke eerste stap. In deze uitleg (en in het echt) is Gerrit Admiraal onze brouwer. Als je een Gerrit hebt, kun je beginnen.

Vroeg in de ochtend gooi je een tank vol met warm water. In je tank past duizend liter, en dan voeg je gemalen granen (mout) toe. Gerrit fixt dat malen (in vaktermen heet dat schroten) een dag eerder.

In totaal komt er zo’n 225 kilo graan in die duizend-liter-tank met warm water. Dat doet Gerrit dan vroeg in de ochtend. Het wordt 45 minuten op 68 graden verwarmd, daarna wordt het doorverwarmd naar 78-80 graden. Het omzetten van zetmeel naar suiker is dan helemaal klaar.

Het water wat erin wordt gepompt, wordt gefilterd door platen. Wat er overblijft, is deze dikke brei:

De vloeistof zakt daar langzaam doorheen en wordt gepompt naar een volgende tank, waar het naar kookpunt wordt verwarmd. Voor een goed biertje moet de vloeistof zo helder mogelijk zijn, dus zonder graanresten.

Tank leeggepompt, dan blijft er dankzij de filters bierborstel over (die dikke brei). Dat schep je leeg, het overblijfsel breng je naar lokale boeren als krachtvoer voor koeien.

En eigenlijk moet je nu dan zelf drie stiertjes hebben. De jonkies moeten waarschijnlijk nog even wennen aan het bierborstel, maar de grote koeien vinden het superlekker.

Terwijl jij de koeien voert, laat je Menno van de Markies de tank schoonmaken. En wring je jezelf in een levensbedreigende positie om dit perspectief te krijgen.

Dan gooi je de hop bij de vloeistof. Dankzij een whirlpool-effect hoopt de hop zich in het midden op. Met behulp van een koeler gaat de vloeistof van 90 graden naar 20 graden - zo begint de vergisting. Let hier goed op, in deze fase is een fout snel gemaakt!

Aan het eind van de middag gooi je de ‘wort’ in soortgelijke koeltanks, de vergisting duurt in totaal zo’n drie weken. Elke week neemt Gerrit een monster om de status van de vergisting te controleren.

En dat is how you bierbrouw, deel 1!