LILY verlicht #WTTV16

De vier Groningers van WERC wilden een technisch natuurverschijnsel ontwikkelen. En dat is gelukt! Op #wttv16 gooien zij hun LILY in het water. Lampjes die door zonlicht worden geladen, communiceren met elkaar zodra het donker wordt. Met een wel heel erg vet effect: een lichtgevende waterplant die over het water beweegt.

Deze ‘opvolger’ van de PIXI onderzoekt uitgebreider hoe de lampjes in groepsverband met elkaar praten. De mannen van WERC ontwikkelden vorig jaar de PIXI sensor verlichting (je weet wel, die op een duurzame manier de route naar de camping verlichtte). Een serie lampen die zichzelf reguleren en draadloos met elkaar ‘praten’. Ze hebben een eigen microprocessor die functioneert als een stel hersens, waarmee ze elkaars gedragscodes verwerken en doorgeven. De LILY werkt ook op deze manier - maar dan dus met groepen lampjes. Meer lampjes is meer beter!

WERC is dit jaar ook weer aanwezig in DORP om de nieuwe gedragcodes uit te testen, de zonne-energie functionaliteit te verbeteren én om meer onderzoek te doen om kunst, wetenschap en techniek samen te brengen. Zo bekijkt het collectief ook de mogelijkheden van luidsprekers: misschien sturen we ons geluid binnenkort ook wel aan op de LILY-manier!