Voedselketen: Jellybeans, lokale kruiden en ons eigen zaadje

Afgelopen woensdag schoven we weer aan bij Voedselketen, een gezamenlijk initiatief van King of the Meadows, Youth Food Movement Fryslan, Agrarische Jongeren Friesland en Welcome to The Village. Dit keer streken we neer in Buitenpost, waar we in de Kruidhof (na een lekkere en lokale lunch van Daan Nagelkerke) in gesprek gingen over eten.

Jet Zoon, studente aan de Wageningen University, vertelde ons over haar onderzoek naar smaak en reuk. Wist je dat geur 80 procent van je smaak-ervaring bepaalt? Als je je neus dichtknijpt terwijl je een jellybean verorbert, ontdek je alleen de basissmaak (hartig, zoet). Als je je neus weer loslaat, kom je er pas achter dat je eigenlijk een citroen/framboos-smaak in je mond hebt.

Foodie Wilbert van de Kamp vertelde over gemak en eten, Douwe Beerders sloot af met het verhaal van hun speciaalbier start-up. Tussendoor leidde Jan Willem Zwart ons rond in de Kruidhof, de grootste botanische tuin van het Noorden. Daar plantten we ons eigen zaadje (een heuse mystery guest), die we in de zomer als volgroeide planten meenemen naar het festival, waar een lokale chef het om kan toveren tot iets eetbaars =]

Op #wttv16 nodigt Voedselketen je weer uit om te komen brainstormen én gaan we ideeën van vorig jaar realiseren! Smaakt het nu al naar meer? Volg dan op 11 maart via pakhuisdezwijger ‘frietisvet’. In april is de volgende Voedselketen-bijeenkomst, details volgen!

De foto is gemaakt door Hans Jellema. Check het hele fotoverslag hier.