Welcome to The Village: een festival waar dromen samenkomen

Net als ieder goed verhaal, is er een punt waarop het allemaal begint. De ontstaansgeschiedenis van Welcome to The Village start op drie bierviltjes. “Ho, stop,” onderbreekt Sjoerd - één van de bedenkers - zijn eigen verhaal: “Er is niet één Welcome to The Village."

"Er zijn tientallen, misschien wel honderd varianten, hoewel ze allemaal op dezelfde data plaatsvinden. Iedereen die binnen ons team aan het festival meewerkt, doet dit van uit een eigen droom of drijfveer. De een omdat ze droomt van een festival met het best mogelijke eten, de ander van een festival met supergoede locatievormgeving of weer een derde vanwege een messcherp muziekprogramma. Tijdens die drie dagen in juli komen al die ‘festivals’ samen in Welcome to The Village. Er is dus geen vast verhaal over het ontstaan, behalve dan dat het door tientallen mensen wordt gemaakt die allemaal hun eigen verhaal meenemen naar het festival’.

Goed, dan gooien we het over een andere boeg. Zoals gezegd, Welcome to The Village biedt een platform voor al die betrokken mensen om hun verhaal te laten vertellen. Sjoerd Bootsma is artistiek leider van het festival en vanaf de eerste minuut betrokken. In dit stuk, een kijkje in het hoofd van Sjoerd, zijn persoonlijke verhaal.

“De wereld verandert snel en veel mensen worstelen als individu of gemeenschap met de vraag hoe daarop te reageren. Het gaat dan bijvoorbeeld over onderwerpen zoals nieuwkomers, duurzamer leven of het organiseren van werk en inkomen. Waar deze veranderingen onze identiteit of manier van leven raken, kan kunst een rol spelen. Bijvoorbeeld om dingen bespreekbaar te maken, een spiegel voor te houden of het net een tikkeltje harder in te wrijven. Voor mij gaat het maken van ons festival daarover. Het is onze bijdrage aan een mooiere wereld, zowel in onze thema's (voedsel, duurzame innovatie, samenwerken) als in het feit dat we samen dat mooie zandkasteel bouwen. Met onze buren, kunstenaars, koks, muzikanten en ondernemers en iedereen die wil. Bovendien vind ik dat je met culturele evenementen een mooie bijdrage levert aan je eigen omgeving. Ik geloof namelijk echt dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen omgeving. Gaat iets niet zoals je wilt of hoopt, dan kun je daar zelf verandering in aanbrengen. Met Welcome to The Village willen we laten zien hoe het ook kan.”

Sjoerd omschrijft dit met een voorbeeld: “Toen we in 2010 Podium Asteriks oprichtten (van waaruit Welcome to The Village is ontstaan)vonden we Leeuwarden maar saai, er was weinig te doen. Podium Asteriks was onze bijdrage aan de omgeving, een alternatief voor het muzikale aanbod in de stad. Dat, samen met een nieuwe kijk op de aanpak van festivals, vormde de inspiratie voor de eerste editie van Welcome to The Village. Het idee ontstond om alles van Asteriks keer tien te doen tijdens een muziekfestival. Onze droom? Tien keer zo veel bands, tien keer zo groot en tien keer zoveel mensen. Niet een avond, maar drie dagen lang. Dat werkten we uit op drie bierviltjes.”

Ah, dus dat was wat Sjoerd betreft het begin. “Ons idee liep volledig uit de hand. Misschien lag de lat voor ons op dat moment zelfs wel te hoog. We hadden wel ervaring met het organiseren van festivals (bijvoorbeeld Into the Grave en Jailbreak), maar een meerdaags buitenfestival in een natuurgebied opzetten bleek toch andere koek. Doen is het nieuwe denken, dat was voor ons echt van toepassing. Tijdens het maken leerden we ontzettend veel.” Na afloop van de eerste editie, toen de storm in de Groene Ster gestild was, kwam het besef. “Yes! We hebben het gered, het is gelukt!” Sjoerd glundert als hij er aan terugdenkt. “We waren fucking trots, gesloopt en vooral heel blij.”

“Van daaruit bouw je verder in het tweede jaar. Met iets meer vertrouwen, al blijft het spannend. We zijn een jonge club, het kost tijd voordat je een goede basis voor een festival neerzet. Want na het uitvoeren van een wild idee, komen er serieuze zaken bij kijken. Ineens run je een organisatie met een aanzienlijke begroting met veel mensen die je ook betaalt, dat schept verplichtingen. Dat is nieuw en soms best lastig, maar vooral ook leuk. Want na de eerste editie zetten we de stap naar een betekenisvol festival. Er is niet alleen aandacht voor muziek, maar juist ook voor lokaal en eerlijk voedsel en er is ruimte voor duurzaamheid en innovatie. Laten we daar ook iets mee doen, want het één is een logisch gevolg van het ander. Mensen willen goed en lekker eten en dat brengt afval met zich mee, om maar een voorbeeld te noemen. Als we dan toch een festival organiseren, laten we het dan zo goed en eerlijk mogelijk doen.”

“Met Welcome to The Village creëren we van een tijdelijke samenleving op schaal. Daarbij werken we samen met veel slimme en creatieve denkers en doeners om die tijdelijke wereld zo mooi en logisch mogelijk te maken. We stellen daarbij steeds de vraag de vraag: als het voor drie dagen werkt op een festival, kan het dan ook in de echte wereld werken? Het is mijn droom is om enerzijds een heel goed en fijn festival te maken met een scherp programma en anderzijds dat ons festival meer is dan alleen maar bands en bier drinken. Dat we met ons programma een positieve bijdrage leveren aan onze eigen omgeving en de maatschappelijke thema’s die er op dit moment toe doen.

Een festival organiseren kun je niet alleen, dat spreekt voor zich. Hoe maak je mensen enthousiast om te komen helpen, zonder dat je weet hoe dat er precies uit gaat zien? “Door groot te durven dromen. Het lijkt bijna vanzelfsprekend dat je samenwerkt, want alleen redt je het niet. Welcome to The Village is een festival van de gemeenschap, het samen doen is verankerd in het Friese DNA. Al die mensen, die hele groep betrokkenen bezorgt me iedere editie weer kippenvel. En het loopt als een trein. Hoe verschillend mensen ook van elkaar zijn, het vindt elkaar tijdens die periode rondom het festival. Het is zoveel meer dan alleen maar bandjes kijken en dom bier drinken. We geven mensen de ruimte om te ontdekken wat ze belangrijk vinden, het draait om de lol van het maken. We verbinden niet alleen mensen met elkaar, maar ook instanties, bedrijven en organisaties, bottom-up. Doen is het nieuwe denken.”

“Niet alleen mijn droom, maar ook de dromen van alle anderen, komen samen tijdens het festival. Wat Welcome to The Village uniek maakt is de community. Het gevoel om samen ergens naar toe te werken. Van het begin tot aan het eind. Je kunt het vergelijken met het bouwen van een zandkasteel. Je begint voorzichtig en klein, maar het wordt steeds mooier. Je roept je vriendjes en vriendinnetjes erbij en samen maak je er een knots van een kasteel van. Je graaft, bouwt en ziet eindeloze mogelijkheden. En dan ineens, is het voorbij. Je trapt het omver en begint weer overnieuw. Maken is veel leuker dan hebben, daar gaat het om. En dat is ook de kracht van Welcome to The Village.“