Een festival maken met Europese vrienden

Lokaal talent verdient een kans, daar zijn we bij Welcome to The Village groot voorstander van. Maar hoe zit dat met lokaal talent uit bijvoorbeeld Duitsland? Of Denemarken? Door samen te werken met partners van over de grens, ontstaat een heel nieuw Europees netwerk van gelijkgestemden. Dat levert niet alleen nog meer muzikaal talent op, maar juist ook meer dan muziek. Op deze manier ontstaat een compleet nieuwe manier van programma maken. Eva van Netten weet hier alles van, daarom kletsen we met een kop koffie bij over de invloed van de Europese scenes op de programmering van ons festival.

Muziek programmeren voor een festival, dat klinkt soms makkelijker dan het is. “Vernieuwing in het maken van je programma, dat is essentieel”, vertelde Peter Reen eerder al. “Als je ieder jaar hetzelfde doet, wordt het op een gegeven moment een trucje. Door samen te werken, investeer je in de kwaliteit van je festival.”

Die samenwerking blijft ook dit jaar niet binnen de eigen landsgrenzen, maar gaat daar juist ver overheen. Muziekprogrammeurs Eva van Netten en Peter Dijkstra bezochten de afgelopen tijd veel potentiële nieuwe vrienden die op een vergelijkbare manier werken als bij Welcome to The Village, maar dan vanaf een andere locatie in Europa. Vanuit de community, gericht op de samenleving.

Eva & Peter

Hoe begint zo’n Europese samenwerking eigenlijk? “Dat gaat op een hele natuurlijke manier. Je raakt aan de praat met mensen die je ontmoet. Vaak zijn dat gelijkgestemden.” Draait het binnen dit project dan letterlijk om bepaalde scenes uit Europa? “Nee, het is niet de bedoeling om te zoeken naar bands binnen een bepaald genre. Het gaat om mensen die op dezelfde manier denken als wij, maar dan vanaf een andere locatie. We raken in gesprek met een club waarvan wij denken, hee wat leuk, zij doen iets voor de eigen omgeving en de manier waarop zij werken past bij de manier waarop wij dat doen. Gelijkgestemden, maar dan ergens anders in Europa.”

In 2015 was het eerste resultaat al zichtbaar. “In de yurt speelde een breed scala aan bands, uitgezocht door o.a. muziekplatform Sound of Aarhus (DEN), Poppunt (BE) en het Fuchsbau Festival (DUI). De vraag en het verzoek wat we neerlegden bij deze partners: Wat is het beste en meest spannende uit jullie scene? Neem ze maar mee!” Eva begint te grijnzen als ze er aan terugdenkt. “Er pasten ongeveer 50 mensen in de yurt, maar er werd gecrowdsurft alsof het er duizend waren!” Er klonk niet alleen muziek die dag, er was ook ruimte voor het uitwisselen van kennis en contacten. “Door al deze mensen bij elkaar te zetten, ontstaan onverwachte en bijzondere samenwerkingen. Zo is er vanuit 3VOOR12/Friesland nog steeds goed contact met de Deense band Captain Casanova, met een aantal Nederlandse boekingen als resultaat.”

Captain Casanova in de joert - foto door Jan Willem Bullee

“Op het festival is een verdiepend programma, waarbij we met elkaar in gesprek gaan over hoe het bijvoorbeeld is om als lokale artiest in Europa te zijn. We bespreken gezamenlijke problematiek en denken vooral ook samen na over een oplossing.” Het uiteindelijke doel van deze kennisuitwisseling is dat niet alleen een bepaald festival, maar juist een hele stad, of misschien zelfs wel een gebied er wat aan heeft. “Dat past goed bij de filosofie van Welcome to The Village, waar we samen bouwen aan een zandkasteel.

Welcome to The Village is aangesloten bij een internationaal uitwisselingsproject, Tandem. Dat bestaat uit een selectie culturele managers die samen grensoverschrijdende, nieuwe projecten bedenken en opzetten. Er zijn meerdere groepen, waaronder Tandem: Europe, waar een vertegenwoordiging van DORP aan meedoet. Eva is aangesloten bij Tandem: Community & Participation. Niet alleen doet ze hier veel kennis en ervaring op, maar ontmoet ze ook inspirerende mensen. “Je zoekt niet alleen naar gelijkenissen, maar juist ook naar de verschillen. Zo leer je heel veel van elkaar. Samen met een jongen uit Brussel werk ik aan een project rondom grenzen en verbinden. Het is ons doel om uiteindelijk een project voor een hele wijk op te zetten, waarbij de grenzen vervagen tussen verschillende kunstdisciplines.”

Eva - foto door Xanne Wijkamp

Dit jaar wordt het netwerk van Europese partijen uitgebreid, waarbij Fuchsbau, Aarhus en Poppunt de samenwerking naar een hoger niveau tillen. Niet alleen qua muziek, maar ook in het voedselprogramma en de locatievormgeving zijn er raakvlakken. Eva: “Zo staat ons eigen Koffielokaal op de eerstvolgende editie van het Fuchsbau Festival en leveren zij ons cacaobonen. Ze werken samen met lokale cacao-boeren uit Colombia en daar halen ze direct de cacaobonen vandaan, net zoals wij dat dus doen met onze koffiebonen. Een mooie uitwisseling, die de onderlinge band versterkt.”

En er is nieuws! “We werken dit jaar ook samen met partners uit Manchester en Leipzig, zij brengen de crème de la crème qua muziek uit de eigen regio mee naar ons festival. Bovendien komt er een grafisch designer mee uit Leipzig, hij sluit zich aan bij ons Grafisch Atelier. In Manchester vonden we niet alleen toffe muziek, maar ook een fotografe en een spoken word performance. Dat wordt heel speciaal, maar hierover later meer.”

Het volledige programma vanuit de Europese scenes vind je binnenkort op onze site. Stay tuned!