#DORPSLAB: Franz Ferdinand op batterijen, of is dat pure science fiction?

We vragen onszelf vaak af hoe de toekomst van ons festival er precies uitziet. Kunnen we ons festival volledig draaien op duurzame energie binnen drie jaar?  Kunnen we bij onze tiende editie in 2022 volledig circulair zijn en wordt alle afval dan gerecycled tot nieuwe grondstof? Of is dit alles nog pure science fiction? Bij Welcome to The Village gaan we graag experimenten aan om dat uit te vinden. De nadruk ligt daarbij op het experiment, want projecten mogen ook falen, daar leren we van.

Deze week zoomen we met #DORPSLAB in op een aantal van onze experimenten waar ruim honderd studenten, designers, wetenschappers en ondernemers de week voor én tijdens het festival werken in ons innovatieproject DORP. We trappen af met Franz Ferdinand. Is het mogelijk om het optreden van onze headliner te kunnen voorzien van stroom door middel van elektrische auto's? 


Franz Ferdinand op batterijen?

Stel, je kunt een festival sponsoren door je elektrische auto aan het stroomnet te koppelen waardoor Franz Ferdinand op het hoofdpodium een uur kan spelen. Toekomstmuziek? Als het aan onze innovatieprogrammeur Stefan Kunst ligt niet. We experimenteren dit jaar met enkele elektrische auto’s die via het festivalstroomnet energie leveren en die aan het einde van het weekend ook weer terugkrijgen zodat ze weer naar huis kunnen rijden.

‘We zijn ieder jaar afhankelijk van dieselaggregaten die we moeten huren om het festival van stroom te voorzien. We stappen in 2017 dan wel over op biodiesel maar het blijft diesel die elders geproduceerd moet worden. Dat hopen we binnen  drie jaar wel te veranderen door steeds andere duurzame vormen van stroomvoorziening te onderzoeken. Voor veel verhuurders van aggregaten is dat nog geen gesneden koek. Slimme ondernemers zien wel in dat er een revolutie op komst is met batterijen die dieselaggregaten kunnen vervangen’, vertelt Kunst.

Om alvast te kunnen meten hoeveel auto’s er nodig zijn, gaan de jongens van WattNow het stroomverbruik van het festival van minuut tot minuut meten. Zo kan er precies worden uitgerekend wanneer er het meest of het minst stroom wordt verbruikt. Met die gegevens kunnen gebruikers gestimuleerd worden om minder te verbruiken en kan het stroomnet volgend jaar slimmer en beter worden ingericht. ‘Je zit vaak met een enorme overcapaciteit aan stroom die de generatoren opwekken om de piekmomenten op te vangen. Dat is verspilling van energie en diesel. Als we weten hoeveel elektriciteit we welke momenten nodig hebben, kunnen we daar ook de auto’s voor inzetten.’