DORPSblog: Oploskoffie

We zien ons festival als een tijdelijke mini-maatschappij. In het project DORP werken we met wetenschappers, studenten, uitvinders en andere slimmeriken aan duurzame innovaties voor het festival van de toekomst. Dat is dan fossielvrij en produceert geen afval. In deze serie volgen we de ontwikkelingen van DORP.

OPLOSKOFFIE

Boer zoekt land. Dat is de door Milkstory besproken kwestie bij het uurtje oploskoffie. Hier denken bezoekers met een bakkie pleur in de hand mee met een maatschappelijk probleem. Boer Catrinus Veninga groeide op op een boerderij naast het festivalterrein en wil nu zelfstandig boer worden. Het bedrijf van zijn ouders is alleen vijf jaar terug verkocht. Als boer zonder land is het ontzettend lastig om een boerderij te vinden. Voor veel oude boeren is het kapitaal van de boerderij immers hun pensioen. Voor Catrinus zijn bedrijf heb je minstens 40 hectare grond nodig, dat kost ongeveer twee miljoen(!) euro. Als beginnend ondernemer hoest je dat bedrag niet op. Hoe gaat Catrinus zijn droom dan realiseren?

Tekst gaat verder na afbeelding

Eyeopeners

Jorrit van Milkstory zoekt juist naar de creatieve oplossingen van bezoekers: ‘Wij willen een nieuw idee, niet een idee van de landbouworganisaties. Anders hadden wij die wel aangesproken!’ En die oplossingen zijn er genoeg. Veel hiervan zijn gericht op het bij elkaar brengen van boeren zonder opvolger en boeren zonder land. Zo stelt een brainstormgroepje voor om een ‘datingbureau’ op te richten waar deze twee groepen elkaar kunnen vinden. Zo kan je een opvolger uitzoeken waar je je bedrijf (en dus kapitaal) aan toevertrouwt. Een ander groepje ziet er zelfs een TV-format in: Boer zoekt land. Dat laatste spreekt Catrinus aan: ‘Het gaat namelijk niet alleen over boer Catrinus, maar ook over een hoop anderen die het zelfde probleem hebben. Door zo’n TV-show help je meerdere boeren. Hoe super is dat?!’


Alles weten over DORP? Meld je aan voor de openbare facebookgroep vol verhalen, ervaringen en heel veel foto's!