DORPSblog: Flessenschommel

We zien ons festival als een tijdelijke mini-maatschappij. In het project DORP werken we met wetenschappers, studenten, uitvinders en andere slimmeriken aan duurzame innovaties voor het festival van de toekomst. Dat is dan fossielvrij en produceert geen afval. In deze serie volgen we de ontwikkelingen van DORP.

‘Dit voelt raar, maar oh! Dit is wel echt heel leuk!’

Een schommel totaal gemaakt van plastic flessen. Als bezoekers er langs lopen kijken ze geïnteresseerd, maar niemand durft er echt op te gaan zitten. Het ziet er ook wat onwennig uit: plastic kan toch nooit een volwassen man houden? Echt wel. Een bezoeker durft het aan en is al gauw tevreden: “Dit bevalt me wel! Ik blijf hier denk ik tot 10 uur zitten!” Ontwikkelaar Gaspard verbaast zich er vooral over dat hij hier volwassen mannen op een schommel aan het duwen is. Volgens ontwikkelaar Marjolein zijn de plastic touwen niet aan te slepen. Bijna alle andere projecten in DORP vragen om de geweven touwen voor hun constructies. Volgens Marjolein moet er volgend jaar maar een ‘materiaalslager’ komen, waar ze iedereen in DORP voorzien van touwen.

Speeltuinen van plastic

Gaspard en Marjolein van WOOF & WOW zijn succesvol met hun creatie. Maandag wisten ze niet concreet hoe de schommel er uit moest zien, deze vrijdag staat er nu een stevige constructie. Maar er is meer! In de afgelopen dagen is zelfs het idee ontstaan om de schommel door te ontwikkelen. Zo denken ze er aan om hele speeltuinen van geweven plastic te ontwikkelen in achterstandswijken. Op het festival zelf hadden ze zelfs al contact met een Bulgaarse ondernemer die wel een samenwerking voorstelde. Hoe goed geregeld is dat?!