DORPSblog: De aanhouder wint

We zien ons festival als een tijdelijke mini-maatschappij. In het project DORP werken we met wetenschappers, studenten, uitvinders en andere slimmeriken aan duurzame innovaties voor het festival van de toekomst. Dat is dan fossielvrij en produceert geen afval. In deze serie volgen we de ontwikkelingen van DORP.

De aanhouder wint

Tegenslagen overwinnen. Dat is wat ze bij De Energiecentrale doen. Scheve tandwielen, missende stroomdraden, tekort aan laselektroden, ga zo maar door. Het doel om op vrijdag de constructie af te krijgen is helaas niet gehaald. Maar met zoveel problemen die langs komen, kan dat ook niet anders. Toch geven ze de moed niet op. De laatste dagen lassen, schroeven en klussen ze daarom als een bezetene. En wat is het uiteindelijke doel? Een kleine felroze drone, niet groter dan je handpalm, gaat hoe dan ook de lucht in.

Propeller

Het is eigenlijk een gek beeld. Een enorme industriële stellage van ijzeren balken, tandwielen en een grote bak met water, voort getrokken door een groep sterke mannen. En dat moet dan die kleine drone aandrijven. Maar al het werk blijkt niet voor niets! De drone vliegt zondag eindelijk! Nouja, een van de vier propellers draait goed, maar dat is een acceptabel resultaat. Dat betekent namelijk dat het systeem werkt. Direct zorgt dat voor optimisme: ‘Dit jaar kregen wij een propeller van een mini-drone draaiende. Dus het team van volgend jaar laat een helikopter opstijgen!’ Hoe ambitieus is dat?!

Alles weten over DORP? Meld je aan voor de openbare facebookgroep vol verhalen, ervaringen en heel veel foto's!