DORPSblog: 50 Shades of Green

We zien ons festival als een tijdelijke mini-maatschappij. In het project DORP werken we met wetenschappers, studenten, uitvinders en andere slimmeriken aan duurzame innovaties voor het festival van de toekomst. Dat is dan fossielvrij en produceert geen afval. In deze serie volgen we de ontwikkelingen van DORP.

50 SHADES OF GREEN

Papier van gras. Het klinkt gek, maar wist je dat je van elke vezelrijke stof in theorie papier kan maken? Bij 50 Shades of Green doet de festivalganger dit zelf. Het gemaakte graspapier doneert kunstenares Suzan Bosch aan het project Erfskip. Daar maken zij gekalligrafeerde kaarten van die ze gebruiken voor de Culturele Hoofdstad 2018. Echt 100% Leeuwarden: Het gebruikte gras is vers gemaaid in de Groene Ster! Suzan kookt het gras met soda en maalt het dan fijn. Daarna maak je met een frame uit een waterbak kleine stukjes papier. Vervolgens perst Suzan het gras en moet het twee dagen dogen.

‘Geniaal’

Jong en oud zijn verrast dat je daadwerkelijk papier maakt van iets uit je achtertuin: ‘Wauw! Ik ga er heel veel maken! Dit is echt geniaal!’ Maar het zijn niet alleen de bezoekers die verwonderd zijn. Anne uit Utrecht kwam vanochtend per toeval een groep Britse jongens tegen, waar ze de hele dag mee optrekt. Het blijken de bandleden van Serchio Bathing-Party. Ze hebben inmiddels twee dagen niet geslapen, maar een van de leden is toch nieuwsgierig. Het stelt hem niet teleur: ‘This is the most beautiful thing I’ve ever done man!’ Twee dagen niet slapen, reizen vanuit Engeland en dan de dag voor je gig papier van gras maken. Hoe Rock’n Roll is dat?!


Alles weten over DORP? Meld je aan voor de openbare facebookgroep vol verhalen, ervaringen en heel veel foto's!